Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Domácí majonéza, ve které si ohlídáme vstupní suroviny, má mnoho výhod. Jednou z nich je úprava podle vlastní chuti.
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují klasickou majonézu ručně, a proto se začátečníkům zdá, že její příprava je namáhavá a zdlouhavá. Dokážeme vám, že to jde snadno a rychle. Nic se nešlehá a nepřidává postupně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na bleskovou majonézu
Potřebujeme ponorný mixér a vyšší úzkou nádobku, která bývá v příslušenství k němu. V nouzi postačí jakákoli vyšší nádoba, do které se vejde nástavec ponorného mixéru.
- Vejce i všechny ostatní suroviny musí mít pokojovou teplotu.
- Do nádobky rozklepneme 1 celé vejce, přidáme mletý pepř a velkou špetku soli, 2–2,5 dl oleje (podle velikosti vejce), lžičku cukru, lžičku citronové šťávy nebo octa, můžeme přidat i lžičku hořčice, ale ta není nezbytná.
- Mixér zanoříme až ke dnu, zapneme, a stále zapnutý ho obsahem nádoby velice pomalu táhneme směrem vzhůru. Když dojedeme nahoru, je hustá majonéza hotová.
- V uzavřené nádobě vydrží majonéza v lednici minimálně 2–3 dny.
Domácí majonéza je připravena k okamžitému použití ve studené i teplé kuchyni. Slouží jako základ nejen domácí tatarské omáčky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zkusili jsme připravit majonézu z cizrnového nálevu: Veganská náhražka chutná skoro jako klasická majonéza a snáze se dělá
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Pečeme s Ivou: Přesto, že se venku ujímá své vlády zima, nechte svůj domov kvést a vonět - upečte si se mnou šípkové růženky!
Komentáře