Domácí výroba sýrů: Zmapovali jsme, kolik stojí v obchodech mascarpone i Philadelphia a jestli se vyplatí domácí výroba
20. 1. 2023 Domácnost
Krémové sýry mascarpone a Philadelphia se používají do (nejen) italských dezertů, cheesecaků, sladkých krémů, pomazánek i omáček. Domácí výroba dvou nejoblíbenějších krémových sýrů je velmi jednoduchá. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně.
Kolik aktuálně stojí nejoblíbenější krémové sýry?
Hutné, sametově krémové sýry patří mezi špičku ve své kategorii a to se odráží i na ceně. Jedno balení mascarpone (200 nebo 250 g) je v námi navštívených supermarketech aktuálně k sehnání za cenu v rozmezí od 50 do 74 korun, za sýr Philadelphia bez příchutě o hmotnosti balení 125 g zaplatíte 48 korun. (V přepočtu na 1 kilogram stojí mascarpone od 200 do 370 korun, Philadelphia vychází na 383 korun.)
Mohlo by vás zajímat
Rozdíly mezi sýry mascarpone a Philadelphia
Vzhledově a konzistencí mezi sýry mascarpone a Philadelphia příliš velký rozdíl není. Oba jsou hutné a krémové s vyšším obsahem tuku. Mascarpone je však vyrobeno pouze z vysokoprocentní smetany, na rozdíl od Philadelphie, která je ze smetany a mléka. První zmíněný sýr je tedy tučnější a více se hodí do krémových dezertů, jejichž typickým představitelem je italské tiramisu. Philadelphia je vhodnější pro zahuštění a zjemnění omáček, na svěží cheesecake nebo pomazánek.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí sýr mascarpone
Na přibližně 300 g domácího mascarpone potřebujete 500 ml smetany (min. 30 %) a 1 lžíci citronové šťávy. Jak na to?
Smetanu za občasného míchání zahřejte ve vodní lázni na 90 °C. Hodit se vám bude kuchyňský teploměr, protože teplota je na optimální sražení smetany velmi důležitá. Jakmile dosáhne 90 °C, přidejte citronovou šťávu a míchejte asi 5 minut, dokud smetana nebude hustá, ale stále tekutá. V té chvíli odstavte z tepla a nechte 20 minut chladnout. Do sítka vložte 4 vrstvy čistého plátýnka, sítko položte na nádobu, která zachytí tekutinu a vlijte smetanu. Přikryjte potravinovou folií a nechte v lednici do druhého dne.
A jak vychází domácí mascarpone finančně v porovnání s kupovaným produktem?
500 ml smetany seženete dle aktuálních cen za 65 korun (v případě zakoupení dvou menších balení bude dražší), citronová šťáva vyjde asi na 3 koruny a energie spotřebovaná na ohřívání stojí přibližně 4 koruny. Za cenu 72 korun tedy vyrobíte 300 g mascarpone. Nejlevnější čtvrtkilové balení dle našeho průzkumu stojí 50 korun a v přepočtu na stejnou hmotnost domácí vychází na 60 korun. Kvalitnější italské mascarpone o hmotnosti 200 g však pořídíte za 74 korun, což představuje úsporu na domácím produktu 26 korun.
Z toho vyplývá, že domácí mascarpone se vyplatí v případě, když potřebujete větší množství kvalitního krémového sýra a nejlépe seženete-li smetanu ve výhodné akci.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí sýr Philadelphia
Na asi 300 g domácího sýra Philadelphia budete potřebovat 1 litr čerstvého plnotučného mléka, 125 ml smetany (min. 30 %) a 3 lžíce citronové šťávy. Jak na to?
Mléko se smetanou za občasného zamíchání zahřejte na 90 °C, přidejte citronovou šťávu a míchejte, dokud se nezačne mléko srážet. Jakmile se oddělí syrovátka a zbydou kousky, odstraňte z tepla a nechte asi 20 minut chladnout. Sítko vyložte čistým plátýnkem, směs přeceďte a nechte důkladně vykapat veškerou tekutinu. Vysráženou hmotu vyšlehejte dohladka.
Finančně je na tom domácí Philadelphia oproti kupovanému výrobku lépe než mascarpone.
1 litr mléka vyjde na 25 korun, 125 ml smetany stojí 22 korun, citronová šťáva asi 9 korun a energie zhruba 5 korun. Za asi 300 g krémového sýra tedy zaplatíte 61 korun, přičemž kupovaný produkt vyjde při stejné hmotnosti na 115 korun.
Zdroje informací:
biggerbolderbaking.com
mexmundo.com
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
10 nejlepších receptů na pomazánky plus užitečné tipy, na čem je podávat
Domácí výroba sýrů: Zmapovali jsme, kolik stojí v obchodech mascarpone i Philadelphia a jestli se vyplatí domácí výroba
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38