Jak se dostal hollywoodský herec Willem Dafoe do pražské polévkárny The Boršč? „Náhoda to nebyla, dal si i kvas,“ odtajnila nám majitelka
31. 3. 2023 Ostatní
Ukrajinská polévkárna The Boršč je na pražských Vinohradech skoro dva roky. Větší zájem médií zaznamenala ale až teď! Jak totiž podnik informoval na svém Instagramu, dne 20. března je navštívil slavný hollywoodský herec Willem Dafoe a ochutnal zde vegetariánský boršč. Vyrazili jsme na místo vypátrat, jak se do nenápadného bistra herec dostal a taky ochutnat to, co uchvátilo "seržanta Eliase" z filmu Četa.
The Boršč na Vinohradech
Když pojedete kolem autem, můžete nenápadný červenobílý vchod s nápisem The Boršč snadno přehlédnout. Při cestě tramvají si ho pravděpodobně vůbec nevšimnete. Ačkoliv je ukrajinská polévkárna poblíž atraktivní lokality náměstí Jiřího z Poděbrad, známé pražské gastro scény pro foodies z celé Prahy 2 a Žižkova, ulice U Vodárny, kde malé bistro sídlí, je už tak trochu mimo. Přesto stojí za to si sem „z Jiřáku“ těch pár metrů dojít. Důvodů je hned několik.
Mohlo by vás zajímat
Autentická kuchyně
Tím hlavním a nejdůležitějším důvodem, proč si sem zajít nebo dokonce zajet, i kdybyste byli ze vzdálenější části Prahy nebo třeba z Ameriky, je jídlo. Místní boršč je určitě jedním z nejlepších, který jsme kdy jedli. A to jsme ochutnali jak variantu s masem, tak vegetariánskou se smrkovým hřibem, kterou zhruba před týdnem otestoval i představitel Normana Osborna ze Spider-Mana, herec Willem Dafoe.
Zajímalo nás taky, jak se do relativně zapadlé pražské uličky zcela mimo centrum hollywoodský švihák dostal. Pravděpodobnost, že by šel náhodou kolem se jevila jako minimální. „Byly jsme s kamarádkami na Staroměstském náměstí a tam jsme ho potkaly,“ svěřila se pro Toprecepty.cz majitelka podniku Nataliia Bas. „Vyfotily jsme se s ním, trochu si popovídali a já jsem ho pozvala do své polévkárny. Jasně jsem mu řekla, že The Boršč je tak jednoduchý název, že si to nemůže splést.“
A herec druhý den, k úžasu všech, skutečně přijel! Na místě si dal nejen vege boršč, ale od majitelky dostal i kvas, speciální fermentovaný nápoj z žitného chleba, rozšířený hlavně ve východní Evropě.
Na ten si sem můžete zajet i vy. Dejte si ho třeba k boršči, který zde podávají doplněný hustou zakysanou smetanou a s borodinským chlebem, jež má výraznou, lehce nasládlou chuť a voní kořením. Ačkoliv se denní nabídka polévek mění, boršč je zde k mání pokaždé. Ovšem v různých verzích. S hovězím nebo vepřovým masem, s uzenými žebry či rybou, se švestkami nebo se šťovíkem.
Varenyky v barvách vlajky
Pokud byste však chtěli ochutnat ještě i něco jiného, můžeme doporučit varenyky, speciálně připravované v barvách ukrajinské vlajky a plněné směsí mas a uzeného.
Za zmínku stojí i ukrajinské bramboráčky deruny, které chutnají úplně jinak, než naše bramboráky, a nejsou zdaleka tak tučné. Podávají je zde se salátem, nebo s houbovou omáčkou.
Skvělý je také kyjevský kotlet plněný máslem, ochuceným koprem, a podávaný se sametově hedvábnou bramborovou kaší. Jak pro Toprecepty.cz řekla majitelka podniku, Nataliia Bas, všechna jídla jsou historicky ukrajinská, což si pro jistotu ještě ověřují z kuchařky, která vyšla v roce 1913.
Ačkoliv se zde během našich dvou návštěv dveře netrhly a kurýři z Woltu, Dáme jídlo i jiných společností si zde „podávali kliky“, doporučujeme si tady zajít spíš posedět. Než vám přinesou jídlo, můžete na dřevěných židlích nebo lavicích vystlaných pestrobarevnými polštářky obdivovat malby na zdech. Ty speciálně pro The Boršč navrhla a namalovala známá ukrajinská umělkyně.
Pokud by se vám „vyšívané malůvky“, inspirované naivní tvorbou ukrajinské malířky Hany Sobačko, líbily, povlak na polštářek si tady můžete i koupit. Stejně jako různé ukrajinské sladkosti, limonády nebo pivo.
Každopádně, za návštěvu tenhle podnik určitě stojí, ať už jste hollywodská star, nebo obyčejný smrtelník.
Jak to v bistru The Boršč vypadá, na to se můžete podívat v naší galerii:
Fotogalerie - Jak se dostal hollywoodský herec Willem Dafoe do pražské polévkárny The Boršč? Náhoda to nebyla, zjistili jsme na místě!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak se dostal hollywoodský herec Willem Dafoe do pražské polévkárny The Boršč? „Náhoda to nebyla, dal si i kvas,“ odtajnila nám majitelka