Pečeme s Ivou: Tmavý žitný chleba připravíme velmi snadno. Nejlépe chutná s jemnou tvarohovou pomazánkou a pažitkou
15. 6. 2023 Vaření
Máte rádi kváskové chleby a chutná vám tmavý žitný chléb ve tvaru cihličky? Pak určitě čtěte dále, protože přesně takový chléb podle receptu upečete! Bez droždí, kynutý jen žitným kváskem a tak dobrý! S tvarohovou pomazánkou, ozdobený řezem malého rajčete a posypaný krájenou pažitkou nemá chybu.
Když pekařka promluví...
Zcela obyčejný žitný chlebík – jen z žitné chlebové mouky, se zcela všední přípravou.
Díky žitu a vetšímu množství vody v těstě vydrží opravdu dlouho vláčný a asi nejvíc mi chutná s máslem a sýrem….nebo jen se sýrem….ale i tvarohová pomazánka není marná. Prostě – u nás vyhrává co nejprostší „mazání“ nebo obložení.
Co budeme potřebovat? Pečení a tedy i suroviny rozdělíme do 3 etap:
1. rozkvas:
15 g žitného kvásku
70 g vody
70 g žitné chlebové mouky
Vše smícháme, necháme vykvasit přibližně 10-12 hodin do 150 g příjemně kyselkavě vonícího kvásku.
2. dokrmení:
vykvašený kvásek z bodu 1. (150 g)
150 vody
150 žitné chlebové
rovná lžička sladěnky
Vše promícháme a necháme vykvasit, hotovo je obvykle do 2-4 hodin.
3. zadělání těsta:
320-400 g vody
450 g žitné chlebové
2,5 rovné lžičky soli
drcený kmín
Mohlo by vás zajímat
Jak budeme postupovat?
- Časový rozvrh si pravděpodobně zvolí každý takový, jaký bude vyhovovat jemu. U nás se večer zadělá rozkvas (bod 1.) – pečlivým rozmícháním všech surovin, mísa se zakryje proti osýchání a rozkvas necháme v teple místnosti 9-12 hodin kvasit.
- Ráno rozkvas příjemně kyselkavě – chlebově voní a je nakynutý. Dokrmíme podle bodu 2. – sladěnku je vhodné před přidáním do těsta rozmíchat v předepsaném množství vody. Opět zakryjeme a znovu necháme prokvasit – teď už jen 2-4 hodiny, do zvětšení objemu těsta a opět navinulé vůně.
- Pak přidáme zbytek surovin (3.bod, vodu podle potřeby – těsto nesmí být hutné) a krátce a dobře promícháme – nemá cenu mísit nějak dlouho, žito to ani nemá moc rádo.
Umíchané těsto urovnáme do sádlem vymazané chlebové formy (moje má asi 30 cm) a přikryté utěrkou necháme vykynout – v závislosti na okolní teplotě to trvá 1-3 hodiny.
Povrch vykynutého bochníčku potřeme vodou, můžeme posypat semínky a dáme péct na plech do studené trouby – po vložení formy s těstem ji zapneme na 210-220 °C. Po 45 minutách pečení chleba z formy vyklopíme na plech, na kterém forma stála a asi 15 minut dopékáme.
Krájíme nejdříve po 10-12 hodinách.
Drobečky z ošatky
- Všechny časové údaje jsou přibližné. Každý máme doma jinak teplo, nestejně silné kvásky. Proto je nutné se řídit očima.
- Na studený start je možné péct jen lehce nedokynutý chleba, během nahřívání trouby v jejím teple dokyne. Zcela vykynutý chleba už je nutné vložit péct do dobře vyhřáté trouby (220 °C) a takto upéct.
- Žitný chléb se většinou krájí až po cca 12 hodinách od upečení. Jeho struktura je jiná, než u chleba s pšeničnou moukou a pokud ho nakrojíte ještě vlahý, může být střída mazlavá.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Jaký je rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem? Společnou mají pouze základní funkci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 1 hodinou
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 13 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Jak snadno a efektivně založit domácí žitný kvásek na pečení chleba? Tento návod je praktický a zvládne jej každý
Co s vařeným masem z vývaru? Vykouzlete z něj další skvělé jídlo za pár korun
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou