Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Zdroj: Freepik, freepik

Na keřích se už objevují první drobné bílé kvítky černého bezu, což znamená jediné – konečně nastává čas udělat si další zásobu voňavého bezového sirupu. Do limonády je nejlepší, a když jej vyrobíte zastudena, uchováte v něm mnohem víc i léčivé schopnosti bezu. 

Bez má zázračnou moc

Černý bez byl v minulosti jednou z nejoblíbenějších léčivek. Ne nadarmo měli naši předkově rčení: „Před heřmánkem, před bezem klekni.“ Lidé si vážili jeho schopností a věřili, že má kouzelnou moc, a dokonce, že v něm sídlí skřítci, ochránci domova.

Mít jej na zahradě tak bylo požehnáním.  Lidé dřív doufali, že je bez dokáže zbavit jakékoliv choroby, obvykle se ale dodnes používá k léčbě rýmy a nachlazení vůbec, a to ve formě různých odvarů nebo právě sirupů

Kdy sbírat bez?

Černý bez je poměrně nenápadný keř rostoucí u cest, na okrajích lesů, u řek nebo v parcích, nenápadný ovšem jen do té doby, než jej v květnu ozdobí záplava malých bílých květů, které přímo omamně voní. Jeho sezóna začíná obvykle až v druhé polovině května a někdy dokonce až v červnu, letos je ale vše trochu zrychlené, takže se můžeme na sběr bezu vydat již nyní. A je třeba si pospíšit, doba květu trvá jen asi 3 týdny

Kam vyrazit pro černý bez

Bez sice roste na mnoha místech, vždy je ale lepší pro něj vyrazit někam dál od civilizace. Sbírat jej u prašné cesty nebo frekventované silnice zkrátka není úplně ono. Trhejte (nebo ještě lépe raději stříhejte nůžkami) pokud možno květy, které nejsou úplně rozvité. Určitě ale nesbírejte květy nahnědlé, ty už nemají takové léčivé účinky.

Na sběr černého bezu vyrazte nejlépe s proutěným košíkem. Ukládat jej můžete i do plátěného nebo jiného prodyšného sáčku – důležité hlavně je, aby se vám květy nezapařily, než je donesete domů. Doma pak květy ještě případně propláchněte, určitě je ale rozložte na chvíli na plech, aby z kvítků vylezl případný hmyz. Pak už se můžete rovnou pustit do výroby sirupu

Jak prodloužit trvanlivost sirupu

Sirupy se většinou vaří, tím ale přicházíte o velkou část cenných látek. Bezový sirup se však dá snadno vyrobit i zastudena. Pokud byste do něj nic dalšího nepřidali, vydrží vám takový sirup v chladu několik týdnů. Jeho trvanlivost prodloužíte přidáním nějakého konzervačního přípravku, s jehož pomocí předejdete plísním a kvašení.

Stačí však i jen na povrch sirupu nalít trochu alkoholu. Důležité pak hlavně je sirup uchovávat někde v chladu a na tmavém místě. Hotový ho pak využijete nejen na léčbu různých nachlazení, ale i jako základ letních limonád nebo slavného drinku s proseccem Hugo. A jak tedy bezový sirup uděláte? 

Budete potřebovat: 25 květů černého bezu, 2 l převařené vody, 2 bio citrony, 50 g kyseliny citronové, 1 balení konzervačního přípravku, 2 kg cukru. 

  1. Vodu převařte a nechte vychladnout. Citrony omyjte a nakrájejte na plátky. Přebrané květy dejte do většího hrnce, zalijte převařenou vodou, přidejte plátky citronu a 50 g kyseliny citronové. Nechte louhovat 24 hodin.
  2. Poté sceďte, vymačkejte (nejlépe přes plátno, stačí i cedník, ale pak mohou v sirupu zůstat drobné usazeniny), přidejte cukr a pomůcku ke konzervování. Pak už jen míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Hotový sirup pak už jen přelijte do dobře vymytých a vysterilizovaných lahví a zakápněte nějakým alkoholem. Uchovávejte v chladu. 

Náš tip: Při výrobě bezového sirupu můžete postupovat i podle následujícího videa. 

Zdroje informací: 
Webmd.com: Elderflower - Uses, Side Effects, and More 
Wilddispensary.co.nz: 5 Incredible Elderflower Health Benefits

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více