Andělské slzy: Sladký tvarohový koláč je neskutečně vláčný a jemný, nadýchaný sněhový povrch zdobí vysrážené „slzy“ z karamelu
12. 6. 2023 Vaření
Koláč slzy anděla neboli andělské slzy je tak trochu kouzelný. Po upečení na jeho povrchu totiž ulpí vysrážené krůpěje karamelu, které vypadají jako zlaté slzy. A kouzelná je vlastně i jeho chuť. Je jemný, nadýchaný, vláčný a chutná nejen andělsky, ale prostě božsky.
Tvarohová verze krémeše
Na první pohled vám možná trochu připomene cheesecake nebo tvarožník, sněhová vrstva na jeho povrchu však koláč s názvem andělské slzy nebo slzy anděla pozvedává o level výš. Peče se u nás i na Slovensku, jeho původ však zřejmě sahá až do dob Rakouska-Uherska.
Nápadně totiž připomíná slavný maďarský moučník krémes. Ten je ostatně známý pod mnoha názvy po celé Evropě, hlavně však v Rakousku jako Cremeschnitte (neboli krémové řezy). V Polsku se mu říká kremówka nebo napoleonka, v Chorvatsku kremšnita a na Slovensku krémeš. Jde o slavný moučník starých dobrých cukráren Rakouska-Uherska, inspirací mu však zřejmě byla francouzská cukrařina se svým vyhlášeným dezertem mille-feuille.
Mohlo by vás zajímat
Dokonale krémový tvarožník
Stejně jako ony se krémeš sestává z listového těsta, které doplňuje obvykle vanilkový pudinkový krém. A právě to slzy anděla od krémeše odlišuje. Krém v tomto koláči je totiž tvarohový, což zase dezert přibližuje cheesecaku. Někdy se mu ostatně říká také tvarohový krémovník a krémový opravdu je. Jemnost a vláčnost krému dodávají žloutky, někdy se do něj přidává i pudinkový prášek. Lahodnější chuť zajistí tučnější tvaroh i kysaná smetana, kterou do náplně rovněž můžete přidat. Navíc sněhová čepice na povrchu celý dezert příjemně odlehčuje. Příprava tohoto koláče je kupodivu poměrně snadná a za pár chvil tak máte hotový přímo luxusní dezert.
Mohlo by vás zajímat
Recept na koláč slzy anděla
Slzy anděla lze udělat jako klasický kulatý koláč i jako řezy na plech. Pokud chcete raději koláčovou verzi, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 vejce, 1 šálek (o objemu 250 ml) moučkového cukru, 1 šálek polohrubé mouky, 80 g másla, ½ lžičky jedlé sody, 500 g měkkého tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, 3 žloutky, 100 g zakysané smetany, 1 balíček vanilkového cukru, 3 bílky, 3 lžíce moučkového cukru.
- Nejprve si připravte těsto. Vajíčko vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidávejte máslo a mouku s jedlou sodou. Vypracujte těsto, zabalte je do potravinové fólie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
- Mezitím si připravte krém. V míse smíchejte měkký tvaroh s moučkovým cukrem, přidejte žloutky, vanilkový cukr a zakysanou smetanu.
- Odleželé těsto rozválejte na velikost formy o průměru 22 cm a vyložte jím dno. Na těsto navrstvěte tvarohový krém, uhlaďte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut, dokud krém neztuhne.
- Mezitím ušlehejte bílky s moučkovým cukrem, až vznikne tuhý sníh. Po 30 minutách koláč vyjměte, navrch rozetřete připravený sníh, uhlaďte jej a vraťte do trouby. Pečte dalších 15 minut, na povrchu by se měly vytvoří drobné karamelové kapičky. Hotový koláč nechte krátce vychladnout a podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Anýz, koření s výraznou chutí, se používá do sladkého i slaného pečiva a k nakládání zeleniny
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 5 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 7 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 13 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 14 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ty nejsladší a nejlepší rakousko-uherské moučníky: Vanilkou vonící kremeše nebo dokonalý Sachrův dort. Jak na něj?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď