Houbový karbanátek snese srovnání s tím masovým. Krásně voní po majoránce a česnek mu dodá správný říz
3. 9. 2023 Ostatní
Současné počasí stále přeje houbařům. Než však začnou své lesní úlovky sušit na zimu nebo nakládat, snaží se především vytvořit skvělé pokrmy z čerstvých hub. Mezi oblíbené patří například smažené karbanátky.
Maso chudých
Smažené pokrmy mají našinci rádi. Ať už jde o sýr, řízek či karbanátek, v poledních nabídkách restaurací mizí jako první, v neděli se často objevují jako „sváteční“ oběd. Proto se nabízí, že i by se i houby měly skvěle hodit do smažených pokrmů.
Přeci jen, říká se jim maso chudých, tudíž není problém vytvořit třeba houbové řízky nebo velmi chutné karbanátky, do nichž můžete, ale nemusíte, přidat mleté maso. Vyzkoušejte druhou verzi a zjistíte, že vůbec nebudete mít pocit, že vám v české obdobě hamburgeru něco chybí.
Mohlo by vás zajímat
Koření pokrmu sluší
Koření, které do houbových karbanátků použijete, především pak majoránka, přidá specifickou chuť, která pokrm nepochybně řadí mezi oblíbená jídla houbařů i těch, kteří si rádi pochutnají na bezmasém jídle.
Houbové karbanátky v trojobalu
Na smaženou dobrotu z hub budete potřebovat: 400 g čerstvých hub, 1,5 housky nebo rohlíku, 200 ml mléka, 40 g másla, 170 g strouhanky, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 1/2 cibule, 1 lžíci sušené majoránky, kmín, sůl a pepř. Na obalení - polohrubou mouku, vejce, strouhanku. Na smažení - sádlo nebo olej.
Jak na to?
- Očištěné houby nakrájejte na menší kousky. Na kostky si nakrájejte také rohlíky, které dáte do mísy a zalijete mlékem.
- Na pánvi s rozpuštěným máslem nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli.
- Přidejte houby, přisypte špetku soli, pepře a kmínu a nechte dusit. Až se voda odpaří, odstavte pánev ze sporáku. Houby nechte vychladnout a poté je rozmixujte nebo pomelte.
- Z rohlíků zlehka vymačkejte mléko a přidejte je k vychladlým houbám. Přidejte vejce, rozmačkaný česnek, strouhanku, špetku soli a majoránku.
- Ze vzniklé hmoty vytvarujte středně velké karbanátky, které osmažíte na pánvi buď na sádle nebo na rostlinném oleji.
- Jako příloha se skvěle hodí vařené brambory nebo bramborová kaše.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Říká vám něco kuba, peciválky či šprachanda?… Číst více
Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně… Číst více
Jak se dělá muzika: Staročeský pokrm byl sladkou tečkou po štědrovečerní večeři
Kde se vzal název muzika? To nikdo neví. Možná se jí tak říká proto, že jíst takový pokrm bylo jako poslouchat hudbu. V jiných oblastech se muzice… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Vánoční houbový kuba: Jak se připravuje tento typický staročeský pokrm?
Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené nebo čerstvé. Protože šlo o… Číst více
Černý kuba: Kde vzalo staročeské vánoční jídlo svůj název a jak se vlastně dělá?
Chcete vidět na Štědrý den zlaté prasátko, ale… Číst více
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Když dojíme štědrovečerní večeři, většinou se… Číst více
Jak prát utěrky? Místo prášku použijte tabletu do myčky a na aviváž raději zapomeňte!
Přestože papírové utěrky jsou docela praktická… Číst více
Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem… Číst více
Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku
Pokud jste si doteď neužili dostatečně koblih,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Houby 5x a pokaždé jinak: Máme pro vás výběr smažených houbových jídel
Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
Pečeme s Ivou: Vanilkou vonící ovocný koláč jako od maminky. Upečený je s čerstvým ovocem, dochucený máslovou drobenkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně skladovat nasbírané houby? Mykolog Petr Souček vysvětluje, co udělat už v lese a proč nemrazit houby bez povaření
Osvědčené rady, jak na nejlepší řízky: Záleží na stáří strouhanky i druhu tuku na smažení
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce