12 nejlepších řízků: Prezidentský, smetanový farářský nebo obrácený z bůčku vás nadchnou!
15. 9. 2021 Vaření
Šťavnaté maso, křupavý nebo naopak měkoučký lahodný obal, k tomu pár brambor nebo bramborový salát… Kdo by odolal? Jestli stejně jako my také milujete řízky, připravili jsme pro vás dvanáct těch nejoblíbenějších z našeho webu. Vyberte si podle své chuti!
Klasika, která nezklame
Co znamená trojobal, se kdysi děti učily už na základní škole. Hladká mouka, vejce a strouhanka patří mezi dokonalé kombinace. Když navíc zvolíte pro řízek správně šťavnaté maso, skoro nemůžete udělat chybu. A které maso se pro řízek nejlépe hodí? Mezi všemi asi vévodí vepřová krkovička, která je prorostlá tukem, díky kterému je řízek velmi šťavnatý. Na druhé straně jsou ale lidé, kterým právě tukové části v mase vadí. Dobrou alternativou jsou pak vepřová kýta nebo pečeně, případně v dietnější verzi kuřecí prsa či stehna bez kůže. Jídlem slavnostním byl a stále zůstává řízek telecí. Pokud vás klasika nudí, můžete si maso vylepšit, když je předem marinujete třeba v hořčici nebo v jogurtu.
V lahodném těstíčku
Mezi hodně oblíbené patří také řízky v těstíčku. Na rozdíl od těch klasických sice nejsou na povrchu křupavé, ale zato jsou maximálně šťavnaté. Ostatně obal masa, ať už jde o klasický trojobal nebo právě o těstíčko, pomáhá zajistit, že se maso uvnitř při smažení nevysuší. Na řízky v těstíčku se nejlépe hodí maso určené pro minutkovou úpravu, nejobvyklejší je kuřecí, typicky pak kuřecí prsa. Těstíčko má ještě jednu výhodu, a sice tu, že je můžete ochutit dle libosti, anebo zvolit pro samotné těstíčko jiné suroviny, než jsou obvyklé mouka a vajíčko, třeba nastrouhané brambory, nebo mouku smíchanou s vejci a sýrem.
Obrácené řízky
Pro řízky obrácené neboli řízky naruby platí, že se nejdříve obalují ve strouhance a až potom ve vajíčku. Strouhanku je navíc dobré do řízku pořádně vtlačit, někdy i přímo vklepat, aby na mase pěkně držela. Řízky naruby můžete připravit z jakéhokoliv masa, zkuste podle našich receptů třeba klasické vepřové, nebo méně obvyklý, ale fantastický bůček s česnekem, případně obrácené hovězí řízky pečené v troubě.
Speciality na neděli
Možná máte už mnoho předchozích druhů řízků úplně v malíčku a rádi byste zkusili něco jiného. Pak právě pro vás máme tyhle super dobroty. Každý z následujících řízků je jiný, ale žádný vám neudělá ostudu na jakékoliv rodinné oslavě. Prezidentské řízky jsou zapečené v troubě se salámem a pod peřinkou z vajec a sýra, řízky farářské jsou ještě vylepšené smetanou a v maminčiných uzených řízcích vás potěší kombinace uzených rolek a sýra. Zkrátka, je z čeho vybírat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct kuře. Správně má být šťavnaté a kůžička musí křupat. Poradíme, jak toho docílit
Panenka, plec, krkovice či lalok: Jak se dělí vepřové maso?
Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 11 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 14 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 22 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 22 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Řízek není jen plátek obalovaného masa. Víte, co vše se dá usmažit v trojobalu?
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova