Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
9. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint-Tropez, kde „působil“, se totiž našlo několik restauratérů, kteří se rozhodli, že budou kastovat své zákazníky. Pokud tedy nepřijdete personálu daného podniku dostatečně lukrativní nebo jste při minulé návštěvě podle jejich představ neutratili dost peněz, máte s další návštěvou smůlu.
Lustrace zákazníků
Zprávu o podivném postupu části restauračních zařízení v městečku u Středozemního moře, přinesl jako první francouzský server Var-matin s odvoláním na svůj zdroj. Vše může začít třeba již při telefonické rezervaci. „Jste požádáni o vaše jméno a příjmení. Zkontrolují, zda jste zapsáni v jejich kartotéce. V tu chvíli vyhodnotí, kolik jste u nich už utratili za jídlo a pití, zjišťují i spropitné,“ sdělil znalec místních poměrů.
Mohlo by vás zajímat
Stůl za sto tisíc
Podle informací z rodiště slavné francouzské herečky Brigitte Bardotové není neobvyklé, že se zákazník při pokusu o získání rezervace dozví, že minimální útrata je třeba 1500 eur (zhruba 36 500 korun) na osobu.
Stůl pak může stát i 5000 eur (122 000 korun). Restaurace se tak údajně snaží předejít tomu, aby se v nich stravovaly takzvané „malé ryby“. „Pokud jste pro ně nevyhovující, tak vám prostě řeknou, že dlouhodobě nejsou žádné volné stoly,“ popisuje jeden z místních zákazníků.
„Dokonce i některé luxusní restaurace už neváhají mluvit o nutnosti minimální útraty. Jinými slovy, musíte jim zaručit že u nich necháte nějakou částku, samozřejmě co nejvyšší. Jinak stůl v některé z nejoblíbenějších restaurací či klubů v Saint-Tropez nedostanete,“ potvrzuje i prodavač ve starém přístavu.
Vynucené spropitné
Problémy údajně nastávají i kvůli spropitnému. Podle informací britského deníku The Guardian se totiž nedávno jeden z číšníků vydal za zákazníkem z Itálie a požadoval po něm dvacetiprocentní dýško. Přitom Francie patří mezi země, kde není obvyklé vůbec takzvané „tipy“ dávat.
„Francouzi spropitné nedávají. Jen malé dýško občas věnuje starší generace Francouzů, zhruba 1-3 procenta, v braserii, kterou navštěvují pravidelně a znají majitele nebo číšníka,“ říká pro Toprecepty.cz Alice Muthspiel, Češka, žijící v Paříži.
„V lepších restauracích, po dobré večeři, pokud je personál úslužný, je to 1-2 eura pro číšníka, ale opět, převážně jen starší generace,“ dodává. Případné spropitné se podle paní Alice nechává na stole při odchodu z restaurace. „Když nedáte ve Francii spropitné, budete za normálního klienta, pokud ho dáte, budete kvůli slovanskému jazyku považováni za boháče z Východu nebo i oligarchu,“ říká s úsměvem Muthspiel.
Sankce za vydírání
Starostku Saint-Tropez Sylvii Siriovou zprávy o chování některých restauratérů zarazily. Proto těm, kteří se takto chovají k zákazníkům, pohrozila sankcemi.
„Tato obvinění jsou pro mě nesmírně šokující, protože jsou bohužel pravdivá,“ řekla místním médiím Sylvie Siriová s tím, že ona i celá rada se naprosto staví proti těmto odporným praktikám, které ničí image města.
Restauracím, které se provinily něčím, co se starostka nazývá organizovaným vydíráním by dokonce mohly být odebrány cenné licence na noční provoz.
Zdroje informací:
varmatin.com - À Saint-Tropez, des restaurants filtrent les clients selon l'épaisseur de leur porte-monnaie
theguardian.com - Row over restaurant ‘wealth screening’ boils over in French resort of St-Tropez
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Český burčák je světový unikát. Ten kvalitní má jemně bublat a vonět po citrusech a medu, říká vinař David Šťastný
Kuba z MasterChefa nám prozradil svůj recept na kapří hranolky, i když přiznává, že jídlo trochu „obšlehl“ od Jana Punčocháře
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 7 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 12 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Holka u plotny radí: Hnízda z toustového chleba se slaninou, šunkou a sýrem jsou skvělou svačinkou nejen do školy