Mexické pikantní kuře: Pálivé fazole ho zahustí a ochutí, zázvor provoní a chilli papričky dodají ten správný říz
29. 11. 2023 Vaření
Máte chuť na něco pořádně pálivého a v lednici máte kuře? Vyzkoušejte tentokrát něco jiného než klasické pečené kuře. Přichystejte si pro změnu mexické pikantní kuře s rýží, které nejvíc ocení milovníci pikantních jídel.
Mexická kuchyně
Mexická kuchyně je plná barev, chutí a vůní. Bývá hodně pikantní. V souvislosti s touto kuchyní člověka napadnou jídla, jako jsou tacos, nachos, empanadas, quesadillas, nebo třeba burritos. Z potravin se hodně objevuje kukuřice, ale i avokádo, rajčata, papriky, tykve a samozřejmě nechybí fazole a chilli papričky. Z koření se v mexické kuchyni můžeme setkat s chilli, oreganem, koriandrem, skořicí, merlíkem, římským kmínem, česnekem a cibulí. V jídlech také bývá kakao či čokoláda.
Kuřecí maso je na vaření vděčné. Připravíme z něj řadu různých jídel a není příliš drahé. Tento druh masa se využívá ve spoustě národních kuchyní a ta mexická není výjimkou.
Mohlo by vás zajímat
Kuře v mexické kuchyni
Z kuřete se dají v mexické kuchyni využít všechny části včetně kostí na vývar. Kousky masa se dávají do různých placek, ať už jde o tortilly, nebo se připravují i empanadas (pšeničné kapsy plněné masem).
V tortille je zabalené burrito. Náplň je uvnitř zarolovaná do válečku, na konci je placka ohnutá tak, aby z ní náplň nevypadávala. Variantou s kuřetem jsou i směsi různých potravin v jedné míse/kastrolu.
Lokální suroviny, pálivé koření a barevnost – tak by se několika slovy dala snadno popsat mexická kuchyně. Tradiční gastronomie této země byla dokonce v roce 2016 zařazena na seznam UNESCO. Typickými…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/386-200-100.jpg)
Mexické pikantní kuře
Na mexické pikantní kuře si připravte: 2 kuřecí čtvrtky bez kůže, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžičku jemně nasekaného zázvoru, 1 lžičku sladké červené papriky, 1 lžičku pálivé sušené papriky, 3 lžíce pálivého kečupu, 1 lžíci sladkého kečupu, 1 chilli papričku, ¼ červené papriky, ¼ žluté papriky, 1 konzervu červených fazolí v chilli nálevu, čerstvě mletý pepř, drůbeží vývar, 80 g slaniny, 2 lžíce olivového oleje, hladkou mouku, vodu a sůl.
Jak na to? Z masa stáhněte kůži. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte do kastrolu vyškvařit. Přidejte olej, cibuli a orestujte ji. Česnek oloupejte a nasekejte najemno. Pak ho dejte k cibuli stejně jako zázvor a nakrájenou chilli papričku. Chvilku restujte.
Na tento základ vložte maso a nechte zatáhnout. Osolte ho, opepřete a přidejte obě mleté papriky. Podlijte vývarem, přidejte kečupy a nechte dusit. Měkké maso vyndejte, vykostěte.
Slijte fazole a vysypte je do omáčky. Nakrájejte papriky, dejte do omáčky, zahustěte moukou, vraťte obrané maso a nechte provařit. Pokud je potřeba dosolte a opepřete. K jídlu se hodí rýže.
Náš tip: Připravit si také můžete mexickou tortillu s kuřecím masem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 12 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 14 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 20 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 21 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více