Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
Avokádo se řadí mezi ovoce, ačkoliv nám chutí více připomíná zeleninu. Jedná se o plod stálezeleného stromu - hruškovce přelahodného. Avokádo je velmi zdravé a navzdory vysokému obsahu tuků se doporučuje při dietách. Používá se především syrové, ale hodí se i k tepelné úpravě.
Avokádo místo másla
Avokádo je mimořádně bohaté na tuky vysoké biologické hodnoty. Tím je předurčeno v kuchyni k namazání na chléb a pečivo, podobně jako máslo. Přidáním avokáda do různých jídel zvýšíme jejich výživnou hodnotu a po konzumaci se budeme dříve cítit sytí.
Článek z magazínu
Jak poznat zralé avokádo
Zralé avokádo poznáme podle tlakové zkoušky. Dosud pevné bude potřebovat na změknutí přibližně 4-5 dnů. Necháme ho dozrát při pokojové teplotě. Správně zralé avokádo reaguje na stisk, ale nesmí být kašovité s tmavými skvrnkami uvnitř plodu. Zralá avokáda skladujeme v lednici.
Avokádo v salátech
Avokádo oloupeme a odstraníme jeho pecku. Nemá výraznou chuť, hodí se do různých salátů a snese výraznější dochucení. Ztmavnutí dužniny předejdeme, když ji pokapeme citrónovou šťávou. Zajímavou specialitou je rozpůlené avokádo, z něhož odstraníme pecku a do otvorů po ní vyklepneme vajíčka. Pokrm zapečeme v troubě.
Pomazánky z avokáda
Základní použití je jednoduché - nakrájíme avokádo na plátky, které položíme na pečivo. Kdo chce, může je vidličkou lehce rozmačkat, posolit, dochutit např. provenskálským kořením nebo mletým pepřem. Avokádo přidáváme do nejrůznějších pomazánek, často v kombinaci s tuňákem nebo vajíčkem.
Guacamole - mexický dip
Sladké dobroty z avokáda
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více

Grilovaná roláda z mletého masa
Přidáno před 2 hodinami

Noky s kuřecím, cuketou, sušenými rajčaty a mozzarellou
Přidáno před 6 hodinami

Cuketa obalená v cornflakes se sýrem
Přidáno před 13 hodinami

Vařená sekaná z krůtího masa s vejci
Přidáno před 15 hodinami

Obrácené vepřové řízky z trouby
Přidáno před 17 hodinami

Kakaový dort s višněmi a tvarohem
Přidáno 23. 5. 2022 14:30
Komentáře
18. 1. 2022 23:13
Tak nějak jsme si na avokádo doma hodně zvykli a máme ho doma často. Přidávám do zeleninových salátů i manžel to sní
, dokonce jsem z něho připravovala dort a hodně překvapil. Kolikrát se nám stalo, že bylo tvrdé a když dozrálo tak bylo hodně flekaté po rozkrojení. Jsou dost drahá a když to není k jídlu je to k
. Snažíme se vybrat nějak to dobré.