Pečeme s Ivou: Úžasnou, máslem vonící vánočku dokáže upéct každý z nás! Stačí se držet tohoto vyzkoušeného receptu
21. 12. 2023 V kuchyni s VIP
Naše teta peče léta na Vánoce vánočku... Zpívá se v oblíbené vánoční písni. Pokud upečete tuto výbornou máslovou vánočku, rozhodně nedopadne jako ta v písničce! Kočka z ní dostane jen ty malinkaté drobečky, které zůstanou na úplně prázdném talíři.
Když pekařka promluví...
Máslová vánočka je naše oblíbená. Vlahá, voní máslem, vydrží dlouho výborná, i když – u nás dlouhou trvanlivost nemá. Zmizí během jediného dne.
Před pečením je potřeba nechat vánočku opravdu dobře vykynout. Teplotu prostředí raději nijak uměle nezvyšujte – vánočka by nakynula jen jakoby zvenku, vnitřní vrstvy to nestihnou, a dohánějí to pak v troubě. Výsledkem je potrhaná vánočka.
Co budeme na máslovou vánočku potřebovat?
Na omládek:
150 ml vlažné vody
1 lžička medu nebo sladěnky
25 g čerstvého droždí
190 g hladké mouky
Dále:
130 g vody
125 g změklého másla
150 g cukru
1 rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
1-2 lžíce rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme lžíce do těsta a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)
Kdo má rád, přidá během hnětení do těsta i rozinky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
- Suroviny na omládek dobře umícháme v misce a zakryté proti osýchání necháme hodinu kynout. K omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, dvě budoucí vánočky, které se vejdou vedle sebe na jeden plech. Každý kus těsta rozdělíme na 5 dílků a uválíme z nich stejně dlouhé prameny.
- Vánočky upleteme podle postupu ve videu níže.
- Necháme je na plechu dobře nakynout (cca 45-75 minut), potřeme je vejcem a sypneme plátky mandlí.
- Plech s vánočkami vložíme do trouby, vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30-40 minut pečeme.
Pletení vánočky z pěti pramenů je opravdu velice snadné!
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 37 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19