Hospodská gulášová polévka: Mleté hovězí dodá skvělou chuť, paprika zase barvu, důležitý fígl je ve správném osmažení cibule
9. 1. 2024 Domácnost
Gulášová polévka patří mezi polévky, které si dáváme i jako hlavní jídlo. Báječně zasytí a v mrazivých zimních dnech také skvěle prohřeje. Jak ji ale připravit, aby chutnala celé rodině?
Polévky v zimě
V zimě si rádi dáváme polévky, které pořádně prohřejí a zasytí. Právě takovým případem je i gulášová polévka. My se dnes podíváme na hospodskou, kterou jste si mohli (a stále můžete) dávat v bistru nebo hospodě. Její příprava je snadná a rychlá, takže polévku můžete mít velmi rychle na stole k obědu či večeři.
Mohlo by vás zajímat
Není gulášová polévka jako gulášová polévka
Obvykle se gulášová polévka neboli gulášovka připravuje je ze stejného podílu hovězího masa a cibule, z pořádné dávky mleté sladké papriky, česneku a kmínu. Dochutíme solí a pepřem a na zahuštění dáváme jíšku, rozvařenou bramboru nebo rozdrobený kus chleba.
V klasické gulášovce plavou kostky hovězího masa. Když ale připravujeme tu hospodskou, dáme do ní mleté hovězí, a pokud bude tučnější, není to vůbec na škodu.
Velmi důležitá je ale pořádná dávka sladké papriky a cibule. Cibuli na polévku neopékáme tolik jako na klasický guláš, ale necháme ji zabarvit do světle hněda. Měla by zůstat stále ještě měkká. Ideální je připravovat cibuli a maso na sádle.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…
Hospodská gulášová polévka
Na přípravu gulášové polévky si přichystejte: 300 g mletého hovězího masa, 1 velkou cibuli, 4 větší brambory, 2 lžíce sádla, 1 lžíci mleté červené papriky, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 2 lžičky majoránky, sůl a 2 l vroucí vody.
Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kostičky. Česnek oloupejte. Do kastrolu se silným dnem dejte sádlo, nechte ho rozehřát a přidejte cibuli. Osmažte ji do světle hněda. Přidejte papriku a mleté maso a osmahněte ho, dokud se nezačnou oddělovat kousky. Zalijte vroucí vodou. Přidejte brambory, polévku osolte a opepřete a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec utřete nebo prolisujte česnek a přidejte ho do polévky, okořeňte majoránkou. Pokud máte raději hustší gulášovou polévku, můžete si ji zahustit třeba střídkou chlebu.
Náš tip: Připravte si gulášovou polévku s mletým masem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Frankfurtská polévka s fazolemi: Důležitý je kvalitní párek a díky fazolím bude tradiční přesnídávková polévka ještě vydatnější
Desatero rad na téma gulášová polévka: Oblíbený pokrm připravíme mnoha způsoby
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 13 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 21 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 22 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Není nad poctivý hospodský guláš. S vařením poradíme začátečníkům