Kulajda s cibulí: Do jihočeské polévky patří houby a zakysaná smetana, typickou chuť a vůni dodá čerstvý kopr a směs koření
18. 1. 2024 Vaření
Kulajda patří mezi oblíbené polévky s houbami. Přichystejte si mírně nakyslou jihočeskou kulajdu s cibulí. Využít můžete houby z podzimních zásob, hodí se i ty nakládané v octě.
Co je kulajda
Máte ještě doma usušené nebo zavařené houby? Využijte je do výborné tradiční české polévky s houbami. Kulajda pochází z jižních Čech. Jako spousta polévek i ona má několik regionálních variant i podob podle toho, jak si je v jednotlivých domácnostech upravili.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do kulajdy
Do bílé jihočeské polévky patří houby. Čerstvé, sušené i zamražené. Ideální je směs hřibovitých hub, výborné jsou i lišky, ale také hlíva, žampiony, ale třeba i houby nakládané v octě. Když houby namočíme, využijeme i zbylou vodu. Polévka bude „houbovější“.
Do polévky se dávají také brambory, smetana a vajíčka. Polévka bývá mírně nakyslá a typickou chuť doladí především čerstvě nasekaný kopr. Chuť polévce dodá kromě cibule i koření, jako jsou bobkový list, nové koření a pepř. Pokud nemáme v polévce kyselé houby, můžeme ještě kápnout trochu octu.
Vejce se do kulajdy může dávat v různých podobách. Vařené nahniličku, natvrdo, můžete ho do polévky rozklepnout a rozmíchat vidličkou, hodí se i ztracené neboli pošírované vejce.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak připravit kulajdu s cibulí
Na přípravu budete potřebovat: hrst sušených hub, 6-8 brambor, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 2-3 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 250 ml zakysané smetany, bobkový list, nové koření, černý pepř, čerstvý kopr, ocet dle chuti, sůl a vejce.
Jak na to? Do hrnku dejte houby, zalijte je horkou vodou a nechte je chvíli namočené (ideální je ale přes noc), aby nasákly vodu. Do polévkového hrnce dejte máslo a nechte ho rozpustit. Přidejte mouku. Krátce orestujte, dokud nebude mít růžovou barvu. Pomalu zalijte cca 2 litry studené vody a dobře rozmíchejte metličkou. Přidejte houby i s vodou, bobkový list, nové koření a pepř, trochu osolte a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut.
Cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky, brambory oloupejte a pokrájejte na kostičky a dejte do hrnce vařit. Přilijte sladkou smetanu a promíchejte. Nechte vařit, dokud brambory nezměknou.
Uvařte vejce nahniličku (počet podle strávníků). Do hrnku se zakysanou smetanou přidejte 1-2 naběračky horké polévky, dobře rozmíchejte a vlijte do polévky. Podle chuti dosolte, kopr nasekejte a přidejte do polévky. Dochuťte octem, pokud je potřeba. Do každého talíře s polévkou dejte jedno rozpůlené vejce.
Náš tip: Připravte si jihočeskou kulajdu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Jak dlouho vařit vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo?
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 10 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 17 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 18 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 19 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Radim dělá zálivky na saláty z fermentovaných rajčat: Propašovat se tam dá cokoliv, ale správný olej vytvoří symfonii