Staročeské zelníky: Na křupavé bramborové placky s kysaným zelím stačí jen pár surovin a lehce je zvládne i kuchařský začátečník
12. 3. 2024 Vaření
V jednoduchých receptech je krása. Takové jsou například staročeské zelníky z kuchyně našich prababiček. Lehce je připravíme ze surovin, které máme běžně doma, a určitě se po nich jen zapráší.
Co jsou zelníky
Jednoduchá jídla bývají vděčná a často se po nich jen zapráší. Zelníky nebo zelňáky jsou staročeské placky s kysaným zelím a jsou přesně tímto případem. Navíc se na jejich přípravě nedá víceméně nic zkazit, takže si je připraví i začátečník v kuchyni.
Výbornou variantu bramboráků můžete smažit v podobě malých placiček a ty pak konzumovat samostatně nebo se zeleninovým salátem.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do zelníků
Zelníky se někdy připravují pouze ze zelí, vajíček, mouky a soli. Někdy se přidává hladká mouka, jindy škrob. Pokud do tohoto pokrmu dáváme brambory, nejvhodnější jsou brambory varného typu C, protože obsahují hodně škrobu. Škrob ale podle potřeby ještě můžeme doplnit. Pro chuť a vůni můžeme přidat trochu slaniny nebo škvarků. Dochutit je můžeme solí, pepřem a kmínem.
Kysané zelí si můžeme zakoupit, ale to doma připravené je lepší. A není to žádná věda.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Jak připravit staročeské zelníky
Na přípravu zelníků pro 4 osoby si připravte: 6 větších brambor, 4 hrsti kysaného zelí, 2 vejce, 8 lžic Solamylu (škrobu), sůl a olej na smažení.
Jak na to? Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno do mísy. Pak z nich vymačkejte většinu vody. Zelí nechte okapat, pak ho překrájejte na menší kousky a přidejte k nastrouhaným bramborám. K tomu rozklepněte vejce, přidejte Solamyl a sůl. Těsto pořádně promíchejte. Na pánvičku nalijte vrstvičku oleje a pořádně ho rozehřejte. Na rozpálený olej dávejte menší tenké placičky a zprudka je smažte. Můžete je podávat samostatně nebo se zeleninou.
Zelné placky se dají také péct v troubě.
Náš tip: Připravte si staročeské zelníky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Steak z hlávkového zelí: Zdravá zelenina chutná nejen vegetariánům
Vynikající nakládaný libeček: Dokonale se uchová jeho chuť a typické aroma a kromě voňavé bylinky stačí jen dvě ingredience
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 2 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 10 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 11 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Jogurtový chlebíček
Přidáno 11. 6. 2024 17:56
Přečtěte si Zobrazit více
Stencil je jeden ze způsobů moderního zdobení dortů. Poradíme s postupem
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice: Příprava se dá zvládnout v pohodě i v panelákovém bytě. Ta chuť za to rozhodně stojí
Radim dělá zálivky na saláty z fermentovaných rajčat: Propašovat se tam dá cokoliv, ale správný olej vytvoří symfonii