Kysané zelí do sklenic
Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 4. 2023 22:16
Příště dělám zase

27. 2. 2023 20:10

30. 10. 2020 10:54
Kuncarladislav: když si uděláte čas a přečtete si komenty pod receptem,tak určitě odpověď najdete,dolejvá se voda se solí většinou převařená a vychladlá i když autorka píše,že dolévala studenou někdy solila,zelí asi budete mít suché,ale jinak chyba to není při kvašení voda vytéká,ale jak říkám zkuste se začíst.

29. 10. 2020 23:35
Kuncarladislav: bohužel autorka už vám odpovědět nebude moci
snad ji zastoupí někdo, kdo rcp vyzkoušel.

29. 10. 2020 21:33
Zdravím,zelí do sklenic dělám již 3 roky a výhodu spatřuji v tom,že nemusím hrabat ve velkém hrnci.Jedinné co mi vadí, že po vykvašení mi ve sklenici nezůstane žádná šťáva.Všechna prostě vykvasí.Je to normální nebo je někde chyba.Díky za rady.
10. 8. 2020 18:02
Určitě je zelí dobré, ale já dávám jen 1,5 dkg soli na 1 kg zelí. Kmín nedávám, mám pocit že zelí hořkne, takže kmín přidávám až při vaření, ale dávám trochu hořčičného semínka.
Přeji všem kuchařkám úspěch při nakládání zelí !!
Přeji všem kuchařkám úspěch při nakládání zelí !!
3. 7. 2020 22:28
Po dlouhém bádání a pokusů, jsem zjistil úžasnou věc.... Mám zelí v zeláku od podzmu do začátku léta,, mám návod jak vám zelí vydrží do června! "
Při odebírání zelí už skoro u dna,, musíte dolevat tekutinu někdo radí převařenou vodu někdo osolenou vodu,,, atdddd.
Já přišel n a zlepšovák!"
Buď bio domácí jablečný ocet vlastní výroby ", jako já, nebo koupený bio ocet 1:1 zředený s prevař.vodou tím zalevam zelí aby nevyschlo.
Hlavně se netvoří plíseň a je i po půl roce světlé a křupavé!! "
Zelí zdar! "
Při odebírání zelí už skoro u dna,, musíte dolevat tekutinu někdo radí převařenou vodu někdo osolenou vodu,,, atdddd.
Já přišel n a zlepšovák!"
Buď bio domácí jablečný ocet vlastní výroby ", jako já, nebo koupený bio ocet 1:1 zředený s prevař.vodou tím zalevam zelí aby nevyschlo.
Hlavně se netvoří plíseň a je i po půl roce světlé a křupavé!! "
Zelí zdar! "

3. 9. 2019 01:06
Tady na Topreceptech jste už snad hledal - na zelí s křenem je tu několik receptů, ale jastli některý bude "ten váš", který hledáte, to nevím.
https://www.toprecepty.cz/recept/58529-nakladane-z...
https://www.toprecepty.cz/recept/5335-zeli-s-krene...
https://www.toprecepty.cz/recept/15179-krenove-zel...
https://www.toprecepty.cz/recept/58529-nakladane-z...
https://www.toprecepty.cz/recept/5335-zeli-s-krene...
https://www.toprecepty.cz/recept/15179-krenove-zel...
3. 9. 2019 00:16
Lubos T. : Přečetla jsem si váš dotaz, a protože by mně vámi popisované zelí s křenem také zajímalo, hledala jsem na google, ale vygůglila jsem jen jeden recept na zelí s křenem. Tedy zase moc jsem se nesnažila. Tak alespoň to, co jsem našla:https://www.femina.cz/kysane-zeli-s-krenem-a-jablk...
Ale do toho zelí se přidávají celá jablka, která podle popisu rceptu lze vynechat. A je tam i ten kuličkový pepř, ovšem zase tam ale není hořčičné semínko. Asi to nebude to, co hledáte a to mně mrzí, o recept na vámi popisované zelí bych moc stála!
Zdravím!
Ale do toho zelí se přidávají celá jablka, která podle popisu rceptu lze vynechat. A je tam i ten kuličkový pepř, ovšem zase tam ale není hořčičné semínko. Asi to nebude to, co hledáte a to mně mrzí, o recept na vámi popisované zelí bych moc stála!


2. 9. 2019 23:31
Lubos T.: Bohužel, tak to opravdu nevím

2. 9. 2019 22:57
Dobrý večer Jano
kysané zelí dělám stejným způsobem jako Vy a je výborný,ale začátkem toho to roku se mě dostalo do rukou na ochutnání zelí které nebylo kysané a bylo s křenem a hořčičným semínkem a celým pepřem a mělo mléčnou barvu.A chtěl bych se Vás zeptat jestli náhodou nevíte o jaký způsob naložení se jedná (stejný poměr soli a cukru nebo něco jinného),protože s majitele receptu se mě nepodařilo sehnat.
Předem děkuji.L.T.
kysané zelí dělám stejným způsobem jako Vy a je výborný,ale začátkem toho to roku se mě dostalo do rukou na ochutnání zelí které nebylo kysané a bylo s křenem a hořčičným semínkem a celým pepřem a mělo mléčnou barvu.A chtěl bych se Vás zeptat jestli náhodou nevíte o jaký způsob naložení se jedná (stejný poměr soli a cukru nebo něco jinného),protože s majitele receptu se mě nepodařilo sehnat.
Předem děkuji.L.T.
15. 10. 2018 00:03
mila52: Sama nevím a nevěděla bych, kdyby se mi to stalo. Možná je to teplem venku, nebo zelím. My jsme si nechali vždy nakrájet čerstvé, nekupovali jsme nakrouhané někde v zelenině, nebo v Polsku. Nevím, jak vy..
14. 10. 2018 18:40
Dělám zelí takto několik let a vždy se mi povedlo a krásně kvasilo. Letos ho mám už naložené skoro 4 týdny a nechce se mu moc kvasit. Ze začátku to vypadalo a teď jen trošku. Víčka jsou vypouklá a je jen trošku cítit. Myslím si, že v něm bylo málo vody. Nevím co s tím mám dělat, zda ještě počkat nebo sklenice rozdělat, přidat převařenou slanou vodu a znova zadělat. Poradíte mi některá?

25. 11. 2017 13:03
werny1: Není potřeba sterilizovat
. Když otevřu sklenici, odeberu si zelí, tak vodu doliji ze studeného kohoutku, trochu ho utlačím ve sklenici a dám do chladu
. Udělám to vždy, dokud nespotřebuji celý obsah sklenice. nenapadlo mne si schovat vymačkaný lák ze zelí, ale určitě nic nepokazíte ani jím



25. 11. 2017 10:17
Chtěl jsem se zeptat,když jsem to zelí dělal,dotáhl jsem je nafest,až pak jsem se dočetl,že se mají dotáhnout přiměřeně.Dnes je to 16 den,otevřel jsem jednu,vyvilila se voda,zelíčko je super,dolil jsem schovanou šťávou,kterou mám v chladu schovanou od nakládání.Teď mi jde o to,jestli stačí to víčkou rukou dotáhnou nafest,a schovat již do chladu,nebo jestli je třeba klasické sterilování (20minut - 80stupňů).Bojím se,když to dotáhnu nafest rúčo,aby se nezačalo kazit.Děkujem všem,za odpověd.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Králík na víně se smetanou a játry
Přidáno před 12 hodinami

Závin z cuketového těsta
Přidáno před 17 hodinami

Pomazánka z cizrny a mrkve
Přidáno před 17 hodinami

Kuřecí polévka s bulgurem
Přidáno před 20 hodinami

Listové bublinky se šlehačkou
Přidáno 20. 9. 2023 21:46

Tvarohové knedlíky s borůvkami a rozvarem
Přidáno 20. 9. 2023 19:50
Právě bylo uvařeno:

Francouzská cibulačka
uvařil/a yossi
před 5 hodinami

Uzené s knedlíkem a křenovou omáčkou
uvařil/a Merylas
před 9 hodinami

Jednoduchý kynutý švestkový koláč
uvařil/a Dol.Ivona
před 9 hodinami

Bábovka z podmáslí
uvařil/a nikinka1
před 9 hodinami

Mletý řízek se sýrem a jogurtem
uvařil/a Moanka
před 9 hodinami

Cuketové "chipsy"
uvařil/a rakapka
před 10 hodinami

Kulajda z cukety
uvařil/a rakapka
před 10 hodinami

Dvoubarevný piškot s polevou
uvařil/a Askota
před 10 hodinami

Pečená švestková povidla
uvařil/a IrenaSirena
před 11 hodinami

Hrnková buchta (s čímkoliv)
uvařil/a Jirislegr
před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Další recepty
Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí kysané zelí ve sklenicích nakládání kysaného zelí jak zavarit kysane zeli recept na nakládané kysané zelí zavařování kysaného zelí kvašené zelí postup nakládání nakládání zelí recept kysané zelí domácí kysané zelí jak nakládat zelí jak naložit kysané zelí domácí výroba kysaného zelí nakládané kysané zelí recepty
Suroviny: zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
241 názorů