Kysané zelí do sklenic

Jana Dorazinová-Remková Kuchařka: Jana…

Zavařeniny 230 názorů

Suroviny

hlávkové zelí (každý, kolik potřebuje na zimu)
sůl
kmín
celý pepř
křen - kdo má rád
Recept si zatím oblíbilo 50 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nakrouháme, popř. koupíme krouhané zelí, nasypeme je do vaničky, posolíme (na kilo zelí 3 dkg soli), posypeme kmínem a celým pepřem, necháme aspoň 3-4 hodiny pustit šťávu.

  2. Potom zelí natlačíme do 0,7 l sklenic tak,aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme. Můžeme použít i šroubovací víčka. Dáme je na plechy, nejlépe k topení nebo někam do tepla. Víčka se vypoulí a zelí pracuje a stéká z nich voda.

  3. Necháme tak asi 2-3 týdny, víčka by se měla vcucnout, ale pokud ne, nevadí. Zaneste zelí do sklepa a můžete konzumovat. Pokud si nejste jisti, otevřete jednu sklenici. Zelí by mělo být křupavé a moc dobré.

Poznámka

Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 996 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kysané zelí do sklenic

  • mila52: Sama nevím a nevěděla bych, kdyby se mi to stalo. Možná je to teplem venku, nebo zelím. My jsme si nechali vždy nakrájet čerstvé, nekupovali jsme nakrouhané někde v zelenině, nebo v Polsku. Nevím, jak vy..

    Odpovědět

  • mila52 mila52

    Dělám zelí takto několik let a vždy se mi povedlo a krásně kvasilo. Letos ho mám už naložené skoro 4 týdny a nechce se mu moc kvasit. Ze začátku to vypadalo a teď jen trošku. Víčka jsou vypouklá a je jen trošku cítit. Myslím si, že v něm bylo málo vody. Nevím co s tím mám dělat, zda ještě počkat nebo sklenice rozdělat, přidat převařenou slanou vodu a znova zadělat. Poradíte mi některá? :-)

    Odpovědět

  • werny1: Není potřeba sterilizovat :-). Když otevřu sklenici, odeberu si zelí, tak vodu doliji ze studeného kohoutku, trochu ho utlačím ve sklenici a dám do chladu :-). Udělám to vždy, dokud nespotřebuji celý obsah sklenice. nenapadlo mne si schovat vymačkaný lák ze zelí, ale určitě nic nepokazíte ani jím :-)

    Odpovědět

  • werny1 werny1

    Chtěl jsem se zeptat,když jsem to zelí dělal,dotáhl jsem je nafest,až pak jsem se dočetl,že se mají dotáhnout přiměřeně.Dnes je to 16 den,otevřel jsem jednu,vyvilila se voda,zelíčko je super,dolil jsem schovanou šťávou,kterou mám v chladu schovanou od nakládání.Teď mi jde o to,jestli stačí to víčkou rukou dotáhnou nafest,a schovat již do chladu,nebo jestli je třeba klasické sterilování (20minut - 80stupňů).Bojím se,když to dotáhnu nafest rúčo,aby se nezačalo kazit.Děkujem všem,za odpověd.

    Odpovědět

  • Dáša Dáša(neregistrovaná)

    magdalenka: Můžu to otevřít i po 3 týdnech?Vcucnou se ještě ty víčka?Nezkazí se mi to?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Dáša: otvor poháre, obsah stlač a dolej slanú vodu, nech sa to nepokazí, snáď to zachrániš.

    Odpovědět

  • Dáša Dáša(neregistrovaná)

    1974andrea: Děkuji za radu :) tak příště,teď už je asi pozdě to otvírat,ale stále jsou víčka vypouklé,ještě nejsou vcuclé.Tak nevím,no bude to suché :(

    Odpovědět

  • Alena: Ježkovy oči! :-O Stačilo si prohlédnout fotopostup! :-O Já nevím, jestli to teď není už moc suché, aby to bylo dobré..

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Dávala jsem zelí bílé na kvašení do sklenic o,7 se šroub.uzávěrem a někdo mě poradil,že to mám dát dnem vzhůru.Mám pocit,že z toho je vytečeno příliš vody ! Mám to znovu obrátit a tu vytečenou vodu tam dodat a nechat to víčkem vzhůru ? Děkuji za radu Alča:-8

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Dáša: Já ho prvně stlačím jako vy a nechám nad ním tekutinu. Ta během kvašení vytéká. Po dvou dnech sklenice otevřu a ještě jednou stlačím, protože zelí "leze" nahoru až k víčku. Pak už uzavřu a neotvírám. Když je tam málo tekutiny, tak shora začne měnit barvu.

    Odpovědět

  • Dáša Dáša(neregistrovaná)

    Tak jsem letos zkusila zelí podruhé ,loni rychle vykypělo a napovrchu zčernalo.Asi potřebuju recept vyvětlit polopatě.Nebo nevím co dělám špatně.Natlačila jsem ho do sklenic asi 3 cm od vrchu a zbytek dolila šťávou kterou zelí pustilo.Nyní po 3 týdnech se mi zdá suché a jsou tam vzduchové mezery :(.Natlačila jsem ho snad málo? Kolik tam dát šťávy?

    Odpovědět

  • Jana V.: :-D Tak to mne těší! Moje rada zní. Když otevřeš sklenici a hned nespotřebuješ celý obsah, nalij tam trochu vody a zelí pořádně zatlač a dej do lednice. Nebude více vysychat a stále budeš mít skvělý zelný lák.. Třeba do kapustnice :-)

    Odpovědět

  • Jana V. Jana V.(neregistrovaný)

    Na rukou bych Tě nosila! Zelí je úžasné! Voda si cestu našla, takže je sušší, ale na druhou stranu vodnaté, takže při dušení je z něj vody až až....

    Odpovědět

  • Evušik: Já taky jinak nedělám :-)

    Odpovědět

  • Evušik Evušik(neregistrovaný)

    Už roky nerobím inak ako do fliaš, dávam iba čistú soľ a na 1 kg kapusty (zelí) iba 2 dkg soli,lebo podľa pôvodného receptu nám bola príliš slaná, nikdy sa nič neskazilo ,ani nezmäklo vo fľaši a odpadlo kontrolovanie vody a dolievanie v súdku

    Odpovědět

1 2 3 5 9 12 16

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: nakládání zelí nakládání kysaného zelí do sklenice kysané zelí postup nakládání kysané zelí postup nakládání domácí kysané zelí jak vyrobit kysané zelí recept jak naložit zelí jak zavarit kysane zeli zavařování kysaného zelí recept na nakládané kysané zelí kysané zelí ve sklenicích kvašené zelí postup nakládání domácí kysané zelí nakládání kysaného zelí nakládání zelí recept jak naložit kysané zelí kysané zelí domácí výroba kysaného zelí jak nakládat zelí nakládané kysané zelí recepty

Zapomněl/a jsem heslo