Lokše z tvarohového těsta jsou neskutečně vláčné a jemné, stačí na ně jen pár ingrediencí a hotové jsou za chvíli
22. 4. 2024 Vaření
Máte rádi lokše? Slavné bramborové placky podobné palačinkám jsou oblíbenou přílohou nejen na Slovensku. K pečené kachně si je dávají místo knedlíků, naplněné brynzou nebo paštikou jsou výborným malým občerstvením. A co je zkusit z netradičního tvarohového těsta?
Lokše jako příloha
Lokše jsou jednou z typických slovenských specialit, známé jsou však i u nás. Na Valašsku se připravují úplně běžně, postupně se ale stávají moderním pouličním občerstvením i jinde a třeba na svatého Martina se k pečené huse nabízejí ve spoustě restaurací po celé naší vlasti.
Mohlo by vás zajímat
Placky jako palačinky
Lokše ostatně mají poměrně blízko k českým bramborovým plackám, které se u nás dělají spíš menší a tlustší. I ty tenké se ale u nás kdysi připravovaly a označovaly se na některých místech jako patenty nebo laty. Podávaly se potřené povidly, zabalené jako palačinka, posypané cukrem a někdy i mákem.
Klasické lokše se běžně dělají z bramborového těsta podobného tomu na bramborové knedlíky, jejich příprava je ale snazší, neboť u nich nehrozí, že by se rozvařily ve vodě jako právě knedlíky. Na klasické lokše tedy potřebujete brambory vařené ve slupce, které se nastrouhají nebo prolisují a smíchají s moukou a solí. V některých receptech se navíc přidává i vejce. Z těsta se tvarují placky, jež se opékají nasucho na pánvi nebo na plotně, jak bylo běžné v minulosti.
Lokše bez brambor
Výborné lokše se dají ale udělat i bez brambor, a to z jednoduchého tvarohového těsta. Díky tvarohu a acidofilnímu mléku jsou krásně vláčné, měkké a jemné. Jejich příprava je velmi jednoduchá a zvládnete je snadněji, a hlavně rychleji než lokše bramborové. Už jen díky tomu, že nemusíte vařit, loupat a ještě strouhat brambory. Navíc jsou díky použitým ingrediencím odlehčenější a k úpravě nasladko se hodí víc než ty bramborové. Slané jsem ovšem také vynikající.
Tvarohové lokše z pěti ingrediencí
Tyto tvarohové lokše se hodí podávat nejen samotné naplněné třeba povidly, mákem, dušenými jablky nebo tvarohovým krémem, ale i ve slané podobě třeba s brynzovou pomazánkou dochucenou paprikou a cibulkou. Během chvilky tak máte hotovou večeři, na níž si všichni pochutnají. A jak tedy tvarohové lokše připravíte?
Budete potřebovat: 250 g měkkého tvarohu, 450 g acidofilního mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku jedlé sody.
- V misce smíchejte tvaroh, acidofilní mléko, sůl a jedlou sodu a na závěr přisypejte mouku. Promíchejte a vypracujte hladké těsto. Pracujte rychle, aby se vám těsto nezačalo lepit.
- Z těsta pak vytvarujte tenký váleček a ten nakrájejte na 4cm kousky. Každý kousek rozválejte na pomoučeném vále na placku/lokši.
- Pánev zahřejte a jednotlivé placky na ní nasucho smažte dozlatova z obou stran. Hotové ještě teplé lokše pak potřete máslem nebo sádlem.
- Podávejte ihned ještě teplé a čerstvé s cukrem, džemem, mákem, jogurtem, tvarohem, ovocem nebo v slané verzi třeba s česnekovou pomazánkou a čerstvým koprem.
Náš tip: Klasické bramborové lokše si můžete udělat podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Skromná kuchyně: Placky podplamenice sloužily jako výslužka čeledínům. Takhle snadno je uděláte dnes
Lososa můžeme uplatnit v mnoha běžných receptech i delikatesách. Jak chutná nejlépe?
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 9 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 16 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 17 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 18 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky
Tvarohové syrniki neobsahují téměř žádnou mouku. S těmito lívanci můžete hřešit klidně každý den