Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čarodějnice na Ladronce v roce 2023
Zdroj: Profimedia

Těšili jste se na pálení ohňů a teď se obáváte, že nic nebude? Tak pozor, zjistili jsme, kde si v Praze čarodějnické akce i přes zákaz rozdělávání ohňů užijete! Pro organizované akce totiž platí za určitých podmínek výjimky, a tak se mnohde dnes ohně rozhoří. Kam tedy v Praze vyrazit a co všechno se tam bude dít? Podívejte se do našeho přehledu.

Z rituálu k zábavě

Zvyk pálení čarodějnic, jehož tradice sahá až do prekřesťanských dob, symbolizuje konec zimy a příchod jara. Původně měly rituály spojené s tímto obdobím ochránit komunitu před zlými duchy a čarodějnými kletbami. V průběhu století se však tradice proměnila a začala být spojena s honem na čarodějnice.

V moderní době se pálení čarodějnic přeměnilo v převážně veselé lidové slavnosti, které si zachovávají některé původní zvyky, ale zároveň jsou příležitostí k setkávání, zábavě a oslavě příchodu jara. Kde si všechny tyto věci v Praze parádně užijete? Na jednom z těchto tří míst zcela určitě.

Čarodějnice na Ladronce 

Magická oslava Čarodějnic se podle pořadatelů uskuteční 30. dubna 2024 v pražském parku Ladronka na Břevnově. „Čarodějnický rej vyvrcholí zapálením hranice v 19:30 hodin. Vatru ozdobí dle tradice čarodějnice vytvořené dětmi z šestkových základních škol,“ zve radní pro kulturu, sport a volný čas Jan Lacina. 

Zapálení vatry nepřekazí ani zákaz rozdělávání ohňů v Praze a Středočeském kraji, který platí od úterý. „Po dohodě s SDH Lysolaje, bude hranice zapálena ve standardním režimu se zvýšenou ochranou ze strany SDH, avšak oproti minulým letům a v souvislosti s aktuální situací také dříve (v řádu desítek minut) uhašena,“ informoval Toprecepty.cz Ondřej Nádvorník, referent volnočasových aktivit z MÚ Praha 6.

Čarodějnický rej na Ladronce rozproudí i skupina Maxim Turbulenc, mladší publikum si užije vystoupení písničkáře, zpěváka a muzikanta Jakuba Ondry. Představí se i kapela UDG, která v roce 2004 zvítězila v soutěži Coca Cola Popstar a posléze zazářila v hudebních cenách Žebřík. Celým magickým dnem, který začíná ve 13:00 a končí ve 21:00, bude provázet moderátor a bavič Michal Kavalčík.

Všechny mlsné jazýčky uspokojí nabídka stánků s občerstvením, velmi zajímavým bude určitě i Taco Truck uznávaného kuchaře Radka Příhonského. Chybět nebudou ani ohniště pro opékání špekáčků. Navíc skvělá zpráva, vstup je zcela zdarma

Kouzelný svět ve Žlutých lázních 

Čarodějnice ve Žlutých lázních odstartují 30. dubna od 14 hodin. Pořadatelé připravili program, který má nadchnout celou rodinu. Děti se zabaví při účasti v různorodých soutěžích, oblíbených pouťových atrakcích nebo skvělým doprovodným programem jako zpívání u ohně s Petrem Škarohlídem nebo show plná tance a zpěvu s Bárou Ladrovou.  

Během celého odpoledne se můžete těšit na širokou nabídku občerstvení a osvěžujících nápojů. Chybět nebude ani typické opékání špekáčků na ohni, které k Čarodějnicím neodmyslitelně patří. 

K dobré atmosféře přispěje i vystoupení kapely So Fine. V 18 hodin se návštěvníci Žlutých lázní mohou těšit na zapálení velkolepé vatry. „Program jede normálně. Zákaz rozdělávání ohňů se na nás nevztahuje. Nejsme v rizikové oblasti a jsme pod kontrolou hasičského sboru,“ sdělili pořadatelé webu Toprecepty.cz.

Zábava bude pokračovat až do pozdních večerních hodin. Celou akcí bude provázet moderátor Jan Meruna. Vstupné pro dospělé je stokoruna, děti, studenti a senioři zaplatí 50 korun. Ratolesti do 100 centimetrů a ty které přijdou v čarodějnickém kostýmu mají ovšem vstup zdarma.

„Čáry“ v centru Prahy

Na pražské Kampě se v úterý odehrají Malostranské čarodějnice. Od 16 hodin bude v parku poblíž Vltavy připraven bohatý dětský program. Jako obvykle se můžete těšit na kolotoč, „bouchačku“ – test síly úderu palicí a případně také i na rytířskou cestu a populární skákací hrad. Chybět pochopitelně nebudou ani stánky s občerstvením. Představí se kapely Lovesong orchestra a Krless.

„Čarodějnický sraz bude na Malostranském náměstí, průvod čarodějnic se pak před smrákáním a za bubenického doprovodu vydá do parku na Kampu. K večeru dojde k upalování „zlé čarodějnice“. Hodné čarodějnice při tom budou radostně tančit,“ zvou pořadatelé.

Náš tip: Když vám z Čarodějnic zbydou nějaké buřty, připravte si je podle našeho videoreceptu na černém pivu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie