Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
26. 4. 2024 Vaření
Klasické zeleninové saláty vám nic neříkají? Pokud si potrpíte na maso a uzeniny, wurstsalat se vám určitě bude líbit. Právě salám je jeho hlavní ingrediencí a kombinací chutí trochu připomíná naše utopence. Jen surovin se do něj dává o trochu víc.
Německá specialita k pivu
Wurstsalat není žádný lehký salát, ale pořádně vydatná dobrota, kterou oceníte třeba jako rychlou jako večeři. V překladu by se tato specialita, populární převážně v Bavorsku, Alsasku, ale i ve Švýcarsku nebo v Rakousku, dala přeložit vlastně jako salámový salát.
Zeleniny v něm mnoho není, ta je zastoupena pouze cibulí a kyselými okurkami, výjimečně se používají jiné druhy zeleniny. Pak už se přidávají jen bylinky (hlavně pažitka). Vzhledem k ochucení octem se mu také někdy říká kyselý nebo octový salám.
Právě kombinace uzeniny, octa a cibule jej sbližuje s typickou českou hospodskou specialitou utopenci. Pokud je tedy máte v oblibě, určitě nejen k pivu oceníte i wurstsalat. Ne nadarmo je právě on jednou z důležitých specialit podávaných na mnichovských svátcích piva Oktoberfest.
Mohlo by vás zajímat
Salát hlavně ze salámu
Na rozdíl od utopenců se ale na wurstsalat používá jiná uzenina, a sice lyonský salám, což je jemný měkký salám boloňského typu, který má několik variant v různých zemích (třeba italskou mortadelu) a také jednu českou v podobě kdysi tak oblíbeného salámu junior. Lyonský salám ovšem klidně můžete nahradit i špekáčky nebo točeným či jiným měkkým salámem.
Salám se pak do salátu dává nakrájený na tenké plátky a následně na proužky a doplňuje se výše uvedenými ingrediencemi. Ve Švýcarsku do něj s oblibou dávají i tvrdý sýr, konkrétně sýr švýcarského typu, např. gruyère, ementál, cervelat a appenzeller. V Německu mají i verzi s majonézou, které ovšem říkají fleischsalat.
Jak na pravý wurstsalat?
Salát se tradičně podává k pivu s preclíky nebo jiným louhovaným pečivem, mohou se k němu ale servírovat i hranolky nebo pečené brambory, pak už se stává plnohodnotným jídlem. A jak tedy wurstsalat připravíte?
Budete potřebovat: 500 g lyonského salámu nebo jiného podobného salámu, 2 červené cibule, 300 ml vody, 150 ml bílého vinného octa, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce pažitky, cukr, sůl, pepř, kyselé okurky a hořčici podle chuti.
- Salám nakrájejte na tenké proužky. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka. Ty pak vložte do mísy společně se salámem. Kyselé okurky rovněž nakrájejte a přidejte do mísy. (Nemělo by jich být více než čtyři kusy, jinak bude salát příliš kyselý.)
- Do další mísy dejte ocet, vodu a olej. Často se přidává také trochu sladké hořčice, která je v Bavorsku velmi oblíbená. Pak zálivku ochuťte cukrem, solí a pepřem. Zálivka může být klidně výraznější, salátu totiž dodává jeho typickou chuť.
- Když je zálivka hotová, nalijte ji do mísy se salámem a cibulí a vše promíchejte. Salát pak nechte v lednici odležet alespoň dvě hodiny. Před podáváním salát posypejte nadrobno nakrájenou pažitkou.
Náš tip: Dáte-li raději přednost klasickým českým utopencům, můžete si je udělat podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Lyonský salám a legendární Junior: Téměř stejná uzenina, jen jiné jméno. Vychutnat si ji můžete třeba ve vynikajícím salátu
Slavný italský salám mortadela se hodí do salátu i těstovin. Připravíte z něj ale také jemnou pomazánku neboli pěnu!
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Největší svátek piva je tu: Oktoberfest nabídne tuplák za 340 korun, kupóny na občerstvení přijdou na tisícovku
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Yorkshire pudding je typický pro anglickou neděli jako příloha k masu. Že je to podivná kombinace? To určitě ne