Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
25. 4. 2024 Vaření
Ne vždy máme chuť na maso. Přichystejte si výborné brambory s vejci v hořčičné omáčce. Jednoduché aromatické jídlo zvládne každý. Jeho příprava netrvá dlouho a hezky zasytí.
Bezmasá jídla
Vegetariánská strava může spočívat jen v tom, že nejíme maso, ale také mít řadu dalších výjimek v tom, které potraviny konzumujeme. Nemusíme ale být vegetariány, abychom si občas dopřáli výborné jídlo bez masa. I takovéto jídlo může být výživné a chutné a organismu prospěje.
Mezi skvělé ingredience patří brambory a vejce. A nemusí jít jen o brambory s míchaným vajíčkem. Tyto ingredience můžeme ještě propojit se sýrem. Z kombinace brambor a vajec může vzniknout zajímavý oběd nebo večeře. Stačí je například přelít pikantní hořčičnou omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Hořčičná omáčka
Hořčičnou omáčku můžeme připravit v různých variantách podle zvoleného druhu hořčice. S plnotučnou bude jemnější, s hrubozrnnou zase pikantnější, lze použít také aromatickou dijonskou hořčici. Variantou je i domácí hořčice.
Hořčicová omáčka má cibulový základ a po zarestování mouky ho zaléváme vývarem. Ochutíme hořčicí a solí a vaříme 20 minut. Mouka tak bude dobře provařená a pokrm bude lépe chutnat. Vše ještě můžeme dochutit pepřem a cukrem.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Brambory s vejci v hořčičné omáčce
Na pět porcí potřebujete: 500 g brambor, 4 vajec (uvařených natvrdo), 1 cibuli, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky (vrchovaté), 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžičku pikantní hořčice, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř a cukr.
Jak na to? Omyté brambory dejte do hrnce s vařící osolenou (plnou lžící) vodou a uvařte je ve slupce doměkka. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. V hrnci ji nechte na másle zesklovatět. Přidejte mouku a po orestování za stálého míchání přilijte vývar. Přidejte hořčici a osolte. Omáčku vařte s občasným mícháním zhruba 20 minut.
Přidejte smetanu, a pokud je omáčka hustá, tak ji můžete zředit vývarem nebo troškou mléka. Dochuťte pepřem a cukrem. Měkké brambory oloupejte a vidličkou rozdělte na větší kousky. Vajíčka oloupejte a nakrájejte je na větší kousky. Na talíře rozdělte brambory a vejce. Vše zalijte horkou omáčkou a můžete podávat.
Náš tip: Z bezmasých jídel si můžete podle následujícího videoreceptu připravit i brambory s cibulí a žampiony:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyrobili jsme domácí hořčici jen ze čtyř ingrediencí. Vyjde na 9 Kč, v chladu vydrží i několik měsíců a chuťově je perfektní
Brambory v horkovzdušné fritéze: Jak na křupavé hranolky i rovnoměrně opečené americké brambory
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak skvěle uvařit vejce natvrdo nebo naměkko, a jak je snadno oloupat? Pomůže sůl, ocet a studená voda
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená