Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V Kauflandu už zákazníky informují dopředu.
Zdroj: Profimedia

Volno, které nás letos potká po dva týdny vždy ve středu, tedy 1. a 8. května 2024, si užijí i některé prodavačky. Ale, pozor, jen někdy a jen někde! Připomeňme si tedy, jak budou mít v oba sváteční středeční dny otevřeno či zavřeno různé obchody.

Opakování je stále třeba

Státní svátky, ostatní svátky a otevírací doba obchodů je věčným tématem, které mate zákazníky pokaždé, když se nějaký významný den přiblíží. Proto je dobré si připomenout, kdy si v dny květnových svátků, tedy 1. a 8. můžeme zajít nakoupit do supermarketů či velkých obchodů a kdy musíme zvolit malé obchůdky, nebo dovoz od jedné ze společností, které zajišťují rozvoz potravin a dalšího zboží.

Svátek práce

V České republice patří 1. květen mezi takzvané „ostatní“ svátky, oficiálně je známý jako Svátek práce. Pro některé zaměstnance to sice může znamenat, že mají v práci volno, ale například prodavačky si ho vesměs neužijí.

Co se týče otevírací doby obchodů na tento svátek, zákon č. 223/2006 Sb. o regulaci prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě totiž stanovuje, že obchodníci mohou mít své prodejny otevřené.

To se vztahuje i na velké obchody s prodejní plochou přesahující 200 m².  Všechny velké supermarkety tedy budou fungovat podle své standardní otvírací doby.

Den osvobození od fašismu

Na druhý květnový státní svátek, tedy 8. květen, známý jako Den vítězství, který připomíná konec druhé světové války v Evropě, je situace odlišná. Podle zákona jsou na tento den určitá omezení týkající se otevírací doby obchodů. Ty s prodejní plochou přesahující 200 metrů čtverečních musí zůstat zavřené.

Toto omezení platí například pro LIDL, Albert, Penny Market, Kaufland či Globus. Velké obchody společnosti Tesco také zůstanou uzavřeny, malé prodejny však zákazníky přivítají.

Stejně jako prodejny sítě BILLA na Letišti Václava Havla, na Hlavním nádraží v Praze a na všech čerpacích stanicích Shell s konceptem BILLA stop & shop.

Standardní výjimky

Existují výjimky pro obchody na čerpacích stanicích, v nemocnicích a na letištích, které mohou být otevřené i během státních svátků. Pro obchody s menší prodejní plochou než 200 metrů čtverečních neplatí tak striktní omezení, o jejich otevírací době rozhoduje majitel. Základní služby obyvatelům, kteří mohou potřebovat nakoupit nezbytné potraviny nebo další zboží během svátečního dne, jsou tak zabezpečeny.

Internetová pomocná ruka

Co se týká služby online supermarketů Rohlik.cz a Košík.cz, ty budou 1.5. fungovat bez jakýchkoliv omezení, stejně tak i rozvoz z prodejen Tesco. Na druhý svátek, tedy 8. května, však budou zavážet pouze první dvě společnosti. Tesco z důvodu zavřených prodejen nemá odkud zboží distribuovat. 

Kdy je zavřeno a kdy ne?

Přestože se intenzivně jedná o změně legislativy, zatím stále platí 18 let starý zákon, který otevírací dobu obchodů rozděluje následovně.

Státní svátky, kdy mají obchody otevřeno:

  • 29. 3. 2024 - Velký pátek
  • 1. 5. 2024 - Svátek práce
  • 5. 7. 2024 - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • 6. 7. 2024 - Den upálení mistra Jana Husa
  • 17. 11. 2024 - Den boje za svobodu a demokracii
  • 24. 12. 2024 - Štědrý den – otevřeno do 12:00

Státní svátky, kdy mají obchody s plochou nad 200 m² zavřeno:

  • 1. 1. 2024 - Nový rok/Den obnovy samostatného českého státu
  • 1. 4. 2024 - Velikonoční pondělí
  • 8. 5. 2024 - Den vítězství
  • 28. 9. 2024 - Den české státnosti
  • 28. 10. 2024 - Den vzniku samostatného československého státu
  • 24. 12. 2024 - Štědrý den - zavřeno od 12:00
  • 25. 12. 2024 - 1. svátek vánoční
  • 26. 12. 2024 - 2. svátek vánoční

Náš tip: K prvnímu Máji patří i rozkvetlá třešeň, na třešně samotné je sice ještě brzy, ale proč si už teď nepřipravit podle našeho video receptu skvělou třešňovou bublaninu:

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli