Jaká část chřestu je vhodná k jídlu a kterou naopak vyhazujeme? Poradíme
Chřest je rostlina, která se pěstuje především pro své dužnaté výhonky. Existuje mnoho různých odrůd, různých barev, chutí i textur, ale nejčastěji se setkáváme s chřestem zeleným a bílým. Poradíme, která část se konzumuje.
Nejběžnější typ chřestu, se kterým se můžeme setkat v ochodech, je chřest zelený, ale koupit si můžeme i chřest bílý. Oba typy chřestu jsou plné prospěšných látek a velmi vhodně obohatí náš jídelníček. Příprava chřestu je velmi rychlá, uvařený je doslova během několika minut.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Která část chřestu se konzumuje
Každý typ chřestu se v přípravě trochu liší. Poradíme, která část se konzumuje a kterou naopak vyhazujeme:
- Zelený chřest: Postačí oloupat pouze třetinu spodního výhonku, u mladého chřestu není potřeba loupat vůbec. Takto očištěný chřest můžeme uvařit a celý konzumovat.
- Bílý chřest: Tento typ musíme před samotným vařením a konzumací pečlivě oloupat celý až po hlavičku. Ve slupce se vyskytují hořké silice, které nejsou chuťově příjemné.
Pokud si nejste jisti, jak samotný chřest připravit a také uvařit, máme pro vás praktický videopostup, který vás celou přípravou provede krok za krokem. Napište nám, jak se vám chřest povedl.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 9 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře