Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Očistit chřest tak, abychom ho neznehodnotili, vyžaduje naši pozornost
Zdroj: Pixabay, Pezibear

Křupavý a lahodný chřest je vítanou změnou v jarním jídelníčku. Kupujeme bílý a později i zelený (příp. fialový) chřest balený ve svazcích. Nákupu i přípravě je potřeba věnovat pozornost, abychom cennou surovinu neznehodnotili.

Při nákupu sledujeme čerstvost (chřest nesmí být ovadlý a ohebný, je křehký, sevřené hlavičky při tření jedné o druhou vržou a při zlomení hlasitě prasknou), nepoškozenost i barvu výhonků. Chřest dlouho neskladujeme, brzy vysychá a dřevnatí.

Jak očistit chřest

Čistíme jej ostrou škrabkou na zeleninu.

  • Bílý chřest má tužší slupku, čistíme ji od hlavičky směrem k druhému konci po celém obvodu.
  • Dřevnaté konce po kouskách odkrajujeme, dokud nenarazíme na křupavou část.
  • Bílý chřest opět svážeme a vaříme nastojato ve vodě se solí, trochou citronové šťávy a cukru, abychom zmírnili případnou nahořklost. Hlavičky by z vody měly vykukovat, abychom je nerozvařili. Vaříme asi 5–8 minut.
  • Zelený (fialový) chřest většinou není potřeba loupat, leda ve spodní třetině u silnějších stonků.
  • Slupky ani odkrojené konce chřestu nevyhazujeme, poslouží na vývar.
  • Vaříme jej raději jen v páře, protože se snadno rozvaří. Stačí mu 2–3 minuty.
Těm, kdo chřest nikdy nevařili, možná pomůže náš videorecept na vařený chřest se sýrovou omáčkou.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více