Dančí maso: Poradíme, jak ho zpracovat a na co se nevíce hodí
Daněk původně pochází z oblasti Malé Asie. Odtud byl dovezen do Evropy jako okrasná zvěř a byl chován jen v oborách. Postupem času se ale rozšířil do našich lesů a my si díky tomu můžeme pochutnat na jeho mase.
Dančí maso je podobné tomu jelenímu, má však výraznější chuť a vůni zvěřiny. I barvou je výraznější, maso je tmavě červenohnědé. Stejně jako ostatní zvěřina se řadí mezi dietní masa, i když oproti jelenovi má o něco více tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednotlivé druhy dančího masa a jejich využití
Protože je dančí maso o něco tučnější, nevysušuje se tak rychle jako jiná zvěřina.
- Dančí kýta je libový sval s delšími vlákny, vhodný na steaky, medailonky, pečení, uzení, guláš nebo ragú.
- Dančí plec je vhodná ke všem úpravám kromě minutek. Hodí se tedy na guláš, ragú, masové směsi nebo na paštiku.
- Dančí hřbet je nejvhodnější na minutkovou úpravu, lze ho ale také grilovat nebo udit.
- Dančí svíčková, neboli panenka, je nejjemnější maso z daňka. Svíčková je velmi křehká a šťavnatá. Nejlépe se hodí na minutkovou úpravu, připravujeme ji ideálně v celku.
- Zbylé části použijeme do guláše.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Čím překvapit maminku na Den matek? Inspirace na dárečky, které zahřejí u srdce
Komentáře