Jak skladovat zeleninu? Máme pro vás stručný přehled
Před podzimním ochlazením je nutné včas sklidit choulostivou zeleninu, aby ji mráz nepoškodil. Různé tipy zeleniny sklízíme postupně - nejdříve je na řadě plodová, následuje kořenová a košťálová. Stejně tak se odlišují vhodné skladovací podmínky pro jednotlivé druhy.
Mezi základní pravidla pro správnou sklizeň patří sklízet za suchého počasí, a to včas před příchodem mrazů. Zeleninu sklízíme opatrně, aby nedošlo ke zbytečnému poškození. Kvalitní zdravou zeleninu skladujeme v čistotě a při správné teplotě i vzdušné vlhkosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat zeleninu
Každému typu zeleniny vyhovují trochu jiné podmínky.
- Cibulová zelenina: potřebuje nízkou vzdušnou vlhkost, proto ji skladujeme v suchu a chladu (teplota 0–2 °C) . Cibuli i česnek uložíme buď rozložené na bedničkách nebo zavěšené na dobře větratelném vzdušném místě. Skladování póru závisí na konkrétních odrůdách, zimní odrůdy je nejlepší nechat na záhonech až do jara.
- Kořenová zelenina: Nať hned po sklizni buď odřízneme nebo ukroutíme asi 1 cm nad vrškem kořene. Kořeny necháme několik dnů osychat, zbytky zeminy na nich ponecháme. Této zelenině vyhovuje vysoká vzdušná vlhkost a teplota 0–1 °C. Jednou z možností je skladování v písku.
- Košťálová zelenina: Vyhovuje jí teplota 0–1 °C a vyšší vzdušná vlhkost. S kořeny ji můžeme skladovat založenou v pařeništi. Pro uskladnění ve sklepě odřízneme košťál několik cm pod hlávkou. Některé druhy jsou spolehlivě mrazuvzdorné a mohou zůstat až do jara na záhonech např. kadeřávek, růžičková kapusta, toskánská kapusta.
- Plodová zelenina: Je poměrně choulostivá. Potřebuje sucho a teplo, proto ji skladujeme v domácích podmínkách. Dýně jsou pěknou dekorací a velmi dlouho vydrží. Papriky a rajčata se postupně vybarvují.
Pro některé druhy zeleniny používáme osvědčené způsoby uchování. Příkladem je kysané zelí. Postup jeho nakládání vám ukáže následující video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 6 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 11 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nechat dozrát zelená rajčata? V dobrých podmínkách vydrží až do listopadu. Nezralá se hodí na salát nebo chutney
Jak uložit mrkev na zimu: Jednoduchý postup znaly už naše babičky
Kadeřávek na zahradě: Oblíbená zelenina vydrží na záhonech až do jara a v kuchyni se rozhodně neztratí
Komentáře