Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Zdroj: Pixabay

Česnek se skladuje velmi snadno - nemá žádné zvláštní nároky, potřebuje především suché a vzdušné místo, chráněné před mrazem. Podobně jako cibuli ho můžeme skladovat rozložený na bedničkách nebo svázaný ve svazcích a zavěšený. Podmínkou je řádné vysušení sklizeného česneku před uložením.

Nejraději máme česnek vypěstovaný v našich končinách, ideálně na vlastní zahradě. Pokud ho vysazujeme do záhonu, nejlepší je výsadba co nejpozději před začátkem zimy, a pokud je zima mírná a půda není zamrzlá, můžeme česnek dosázet i v průběhu zimy. Pro ochranu před houbovými chorobami ho před výsadbou můžeme máčet např. v Sulce (ze zahrádkářských potřeb).

Jak skladovat česnek

Kupujeme pouze kvalitní česnek, který příjemně voní. Nesmí být napadený plísní. Česnek není zrovna levný, proto si ho při nákupu dobře zkontrolujeme.

  • Česnek skladujeme nejlépe v bedničce nebo papírové krabici na suchém a vzdušném místě, chráněném před mrazem. Občas česnek prohlédneme, případně lehce promícháme. 
  • Rozhodně česnek neukládáme v lednici a už vůbec ne v mikrotenovém nebo igelitovém neprodyšně uzavřeném sáčku.
  • Při pokojové teplotě začne časem vysychat.
  • V předjaří se může stát, že nám česnek začne doma rašit, v tom případě je ale škoda cibulky vyhodit. Raději je dáme do květináčku s hlínou a čerstvou narašenou nať můžeme používat podobně jako pažitku - do pomazánek nebo na chleba či do polévek. Česnek je sice ostřejší než pažitka, ale chutná výborně.
  • Pokud máme česnek vysázený na záhonu, začne při jarním oteplení velmi brzy rašit, narašené natě nám velmi příjemně obohatí naši jarní kuchyni
  • Česnek nám vydrží dlouho jako čerstvý, když ho po vyloupání naskládáme do skleničky, zalijeme olejem a uložíme v ledničce. I olej takto získá příjemné česnekové aroma a bude se nám hodit k dochucení některých jídel.
  • Další možností je česnek umixovat se solí a uložit do šroubovacích skleniček. Uskladníme je v chladném prostředí. Takto připravený česnek používáme k dochucení různých polévek, omáček a gulášů. Hodí se ale i na topinky, pokud po ruce nemáme zrovna čerstvý. 

Na závěr pro vás máme zajímavý recept, ve kterém česnek nesmí chybět. Podle následujícího videa můžete uvařit výbornou česnečku od babičky.

Zajímá vás, jak česnek správně používat v kuchyni? Podívejte se do našeho dalšího článku.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie