Jak nechat dozrát zelená rajčata? V dobrých podmínkách vydrží až do listopadu. Nezralá se hodí na salát nebo chutney
Zelená rajčata na podzim včas sklidíme, při chladném počasí by už na záhonech stejně nedozrála. Vyhazovat na kompost je ale rozhodně nemusíme. Rajčata nám doma při dobré péči pozvolna zčervenají a můžeme je konzumovat často ještě v listopadu.
Všechna poškozená rajčata odstraníme, ale pěkné plody připravíme na pozvolné dozrávání. I když se pak čerstvě sklizeným letním plodům nevyrovnají, budou chutnat také dobře.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nechat rajčata dozrát
Postup přípravy rajčat k dozrávání je snadný:
- Rajčata sklidíme včas před příchodem prvních ranních mrazíků.
- Neumýváme je, ale rozložíme v jedné vrstvě na tác, plech, plastovou bedničku nebo do papírové krabice.
- Pod rajčata můžeme dát pečicí nebo balicí papír, ale není to nutné.
- Mezi rajčata položíme zralé jablko nebo banán - budou uvolňovat etylen, což podporuje dozrávání plodů.
- Rajčata přikryjeme papírem nebo novinami.
- Umístíme je do tmavšího místa, doporučená teplota pro dozrávání je přibližně 18–20 °C.
- Plody průběžně kontrolujeme, když objevíme špatný, tak ho hned odstraníme.
- Zralé červené plody po umytí spotřebujeme.
Jak zpracovat zelená rajčata
Pokud zelená rajčata chceme nějakým způsobem zpracovat bez dozrání, máme více možností. Můžeme je sterilovat jako salát nebo z nich připravit chutney ke grilování. Oblíbené recepty nabízí náš receptář:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 8 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 11 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 14 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 17 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jablka můžeme uchovat i zpracovat mnoha způsoby
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar
Komentáře