Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kadeřávek na zahradě: Oblíbená zelenina vydrží na záhonech až do jara a v kuchyni se rozhodně neztratí
Zdroj: Toprecepty

Pokud si přejete ze zahrady sklízet zeleninu i během zimy, je kadeřávek jasnou volbou. Nejenže je odolný a snadno se pěstuje, dokonce na zahradě působí ozdobně. Na záhonech připomíná miniaturní palmy. Navíc můžete pěstovat barevně odlišné odrůdy nebo příbuznou toskánskou kapustu.

Odrůdy kadeřávku (kapusty kadeřavé) se mohou odlišovat i vzrůstem a typem zkadeření. Na pohled určitě zaujmou rostliny zeleného i fialového zbarvení. Listy kadeřávku jsou vhodné ke konzumaci kdykoliv, ale přece jen tu nejlepší chuť získají až poté, co přejdou první mrazíky. Nejenže pak kadeřávek bude příjemně jemný, ale zároveň ztratí mnohou konkurenci a teprve ho pořádně oceníme.

Jak pěstovat kadeřávek

Kadeřávek je poměrně nenáročný, ať už co se týče stanoviště i zalévání. I kdyby se vám nedařila jiná košťálová zelenina, s kadeřávkem by to mělo vyjít. Máme pro vás několik tipů k jeho pěstování.

  • Kadeřávek pěstujeme buď od semínek, nebo si rovnou koupíme předpěstované sazenice.
  • Výsev provádíme na jaře, sazenice si předpěstujeme ve fóliovníku nebo na volném záhoně. Květnový výsev pro podzimní a zimní sklizeň postačí, ale lze vysévat i dříve. 
  • Na záhoně klíčení lépe proběhne pod netkanou textilií a při pravidelném zavlažování.
  • Vypěstované sazenice musíme včas rozsadit, jinak brzy začnou nabírat na síle a pak bude přesazování náročnější. Dopřejeme jim dostatečný prostor a vysazujeme je co nejhlouběji, obvykle v červnu a červenci.
  • Pokud se chcete vyhnout přesazování kadeřávku, můžete dát semínka v květnu rovnou řídce na plánovaný záhon. Ušetříte si práci s přesazováním, ale ne každé semínko vyklíčí a výsledkem může být buď příliš hustý nebo naopak řídký porost. 
  • Kadeřávek potřebuje ke svému růstu dostatek místa, rostliny vysazujeme do sponu 60 cm. Zpočátku mezi ně dáme např. salát. 
  • Na podzim rostliny ponecháme na záhonech, můžeme kolem nich rozložit mulč ze slámy, nebo je přemístíme i s kořeny do skleníku či fóliovníku.
  • Kadeřávek sklízíme v průběhu celé zimy. Na jaře rostlinám vyrazí mladé jemné lístky, které jsou cenným přínosem do kuchyně, dříve než poroste další zelenina.
  • Nepříjemnosti na kadeřávku mohou snadno způsobit např. housenky běláska zelného nebo molice, které vadí hlavně z estetického důvodu. Ochranu poskytne např. včasná přikrývka netkanou textilií nebo postřiky.

Jak používat kadeřávek

Využití kadeřávku je obdobné jako využití jiných odrůd kapusty. Chuť kadeřávku je velmi příjemná. Nejlepší jsou mladé svěží lístky. Používáme je především zasyrova, ale starší listy jsou vhodnější k tepelné úpravě. 
Zasyrova stačí kadeřávek nadrobno pokrájet a promačkat se solí, poté přidat utřený česnek s malým množstvím oleje. Po krátkém uležení je výborný s čerstvým a křupavým pečivem.
Kadeřávek je vhodný do polévek, jako příloha, k zapékání i do karbanátků. Můžeme ho také připravit jako chuťovku nebo použít na skvělé pesto.
Z kadeřávku doporučujeme např. karbanátky. Pro inspiraci můžete zhlédnout následující recept. Místo hlávkové kapusty použijete kadeřávek.
Pokud máte tipy, jak bojovat proti molicím na kadeřávku (případně i dalším škůdcům), napište nám je do komentářů pod článkem. Ocení je určitě i další čtenáři.

 

Komentáře

Další tipy a triky