Jak uvařit dokonale krémové rizoto jako z restaurace? Poradíme, jakou rýži zvolit
Rizoto by mělo být vždy dokonale krémové, lesklé a plné chutí. Tento tradiční italský pokrm má více variací, ale vždy stejný základ, a to kvalitní rýži s vyšším obsahem škrobu, dále cibuli, víno a máslo na zjemnění.
Rýže je báječná potravina plná minerálních látek i vitamínů, navíc je lehce stravitelná. Připravit ji můžeme jak na sladký způsob, tak i na slaný formou přílohy k masu nebo uvařením oblíbeného rizota. Poradíme, jak by mělo rizoto správně vypadat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně uvařit rizoto
Abychom měli na talíři báječně krémové rizoto jako z restaurace, je třeba se řídit správným výběrem rýže a také postupem při vaření. Poradíme, jak na to:
- Vybírejte správný typ rýže, která je tvarem kulatozrnná a více škrobovitá, tím zajistíte správnou konzistenci rizota.
- Rýži předem neproplachujte, zbytečně byste vymývali cenný škrob.
- Před vařením rýži krátce osmahněte na menším množství oleje nebo másla.
- Teprve když zrnka v oleji zprůhlední, je čas přilévat vždy horký vývar nebo vodu, aby se rýže stále vařila. Tekutinu přilévejte po malých dávkách.
- Během vaření rizoto stále promíchávejte, tím se uvolňuje škrob a získáte správnou konzistenci. Vaření může trvat 20–30 minut, dokud nebudou zrnka rýže al-dente - tedy měkká, ale stále pevná.
- Na závěr do rizota přidejte kousek másla nebo parmezánu, který jej dokonale zjemní.
Jak připravit krémové rizoto s kuřecím masem vám poradí tento videorecept. Jaké rizoto máte nejraději vy? Napište nám své tipy do komentáře.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kedlubnový salát
Přidáno před 2 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 3 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 18 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 18 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Jak připravit silný masový vývar. Máme pro vás jednoduchý postup
Jaké jsou druhy rýže. Vyberte si tu správnou rýži pro přípravu italského rizota či jídel indické kuchyně
Komentáře