Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvé domácí máslo
Zdroj: Freepik, freepik

Milujete krásně vonící lahodné čerstvé máslo na pečivu s křupavou kůrkou? Dopřejte si ho tak často, jak dlouho vám bude dělat lepší den. Vyrobit domácí máslo není nijak složité a jako bonus získáte zdravé podmáslí, které lze použít na lepší trávení nebo do mnoha receptů.

Domácí máslo pouze z jedné ingredience

Na výrobu čerstvého domácího másla budete potřebovat jen smetanu ke šlehání s minimálním podílem tuku 30 %, šlehač nebo tyčový mixér, cedník a mísu. Smetana by neměla obsahovat stabilizátory, které brání oddělení podmáslí a proces by trval podstatně déle. Před výrobou nechte šlehačku půl hodiny odpočívat v pokojové teplotě. Hodit se vám budou také jednorázové rukavice, díky kterým se během zpracování do másla nedostanou nežádoucí bakterie a prodlouží se tak jeho trvanlivost. Ze stejného důvodu důkladně očistěte také šlehací metly, nádoby a cedník.

Čerstvé máslo krok za krokem

  1. Smetanu nalijte do vyšší nádoby nebo kuchyňského robota a šlehejte na střední rychlost, nebo použijte tyčový mixér.
  2. Asi po dvou minutách ze smetany vznikne tuhá šlehačka. Pokračujte ve šlehání, po chvíli se ze šlehačky začnou tvořit hrudky. Vzniknou oddělováním mléčného tuku od tekutého podmáslí. Aby tekutina nestříkala na všechny strany, můžete ji postupně slévat.
  3. Jakmile se z hmoty přestane uvolňovat podmáslí, přemístěte ji do cedníku položeného na mísu a rukama se snažte vymačkat další tekutinu.
  4. Máslo se pro co nejlepší výsledek snažte důkladně prohníst pod tekoucí studenou vodou. Pokračujte až do doby, kdy bude odtékat pouze čirá voda.
  5. Nechte oschnout v cedníku, vytvarujte do kostky nebo válečku, zabalte do potravinové folie a nechte ztuhnout v lednici.

Trvanlivost čerstvého másla

Dodržíte-li optimální hygienické podmínky, vydrží vám domácí máslo v lednici přibližně 20 dní. Máslo však také můžete zmrazit nebo dále pokračovat ve zpracování přepuštěním na tzv. ghí.

Tipy na ochucené máslo

Máslo obohacené o bylinky nebo koření je skvělým doplňkem ke steakům, pečené rybě, bramborám, grilované zelenině nebo třeba rozpečené bagetě. Ochucovadla přidávejte ve chvíli, kdy je máslo zcela zbavené podmáslí, tedy v případě našeho postupu mezi body 4 a 5. A jaké bylinky a koření se do másla hodí?

Použít můžete nadrobno nasekanou petrželku, pažitku, rozmarýn, tymián, bazalku, jarní cibulku, prolisovaný nebo sušený česnek, provensálské koření, zajímavou chuť dodá i nastrouhaná citronová kůra. Bylinkové máslo je dobré také mírně osolit.

Zbylé podmáslí nevylévejte!

Zbavit se tekutiny vzniklé oddělením od másla, která dle portálu healthline.com napomáhá lepšímu trávení, by byl kulinářský hřích. Receptů z podmáslí totiž existuje nepřeberné množství. Nejčastěji se používá při pečení buchet, slaného pečiva a přípravě lívanců, dá se ovšem využít i do polévek, omáček k masu nebo dresinků na salát.

Vyplatí se domácí máslo finančně?

Cena za 250 g másla v obchodě se pohybuje s ohledem na nejrůznější akce kolem 65,-. Toto množství vytvoříte z přibližně 600 ml smetany ke šlehání, což vyjde asi na 90,-. Vezmeme-li však v úvahu, že jako vedlejší produkt vznikne podmáslí v objemu asi 300 ml, cena za podomácku vyrobené máslo se přibližuje té z obchodu. Abychom tedy odpověděli na otázku, finančně se výroba domácího másla oproti tomu z běžného supermarketu příliš nevyplatí. Chuťově se však doma vyrobené máslo vyrovná čerstvému produktu, který lze sehnat ve farmářských obchodech, a to za cenu i nad 100,- za 250 g. A to už stojí za úvahu, zda se nepustit do svého prvního pokusu.

Zdroje informací:

healthline.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více