Jaké jsou druhy rýže. Vyberte si tu správnou rýži pro přípravu italského rizota či jídel indické kuchyně
V dnešní době je k dostání řada druhů rýže z různých koutů země. Jednotlivé druhy se odlišují způsobem zpracování, chutí a strukturou. Poradíme vám, jaký druh rýže zvolit pro přípravu jednotlivých jídel a nabídneme inspiraci z našeho receptáře.
Rýži můžeme dělit podle různých hledisek. Běžně známe rozdělení na dlouhozrnnou, kulatozrnnou a krátkozrnnou rýži. Existuje ale řada konkrétních druhů a detailnější dělení, podíváme se na některé z těch nejznámějších druhů rýže.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rýže Arborio
Krátkozrnná rýže pěstovaná v Itálii má po uvaření kašovitou a lepivou strukturu, a tak se hodí zejména na přípravu italského krémového rizota, nákypů či mléčné rýže. Uvařenou ji máme za 20 minut a použijeme na ni větší množství vody, které lehce absorbuje. Podobné vlastnosti má také rýže Carnaroli.
Rýže Basmati
Dlouhozrnná rýže se vyznačuje oříškovou vůni a po zpracování je sypká a nadýchaná. Hodí se pro ni, stejně jako pro ostatní dlouhozrnné rýže, hlavně dušení pod pokličkou. Před vlastním zpracováním ji propláchneme a poté je rýže během 10 minut uvařená. Používá se především v indické kuchyni.
Jasmínová rýže
Dlouhozrnná rýže je velmi podobná rýži basmati, ale je po zpracování lepivější. Jasmínová rýže se vaří, případně dusí, přibližně 15 minut a poté ji necháme ještě 10 minut dojít v uzavřeném hrnci. Jasmínovou rýži použijeme k různým omáčkám, zelenině či masu. Hodí se na rizota, nákypy a do asijských jídel.
Červená rýže
Jedná se o dlouhozrnnou fermentovanou rýži, která se hodí do salátů, nebo jako chutná příloha ke kořeněnému masu. Tato rýže se po propláchnutí vaří pod pokličkou na mírném ohni přibližně 45 minut.
Černá rýže
Černou, nebo také fialovou, rýži vaříme přibližně 40 minut a pak ji ještě necháme 10 minut dojít pod pokličkou. Tato rýže má dlouhá zrna a hodí se do salátů či jako příloha. Použít ji můžeme k zelenině, do rizota, ale i do sladké snídaně k medu ovoci a ořechům. Běžně se míchá s bílou rýží, přičemž černé dáme menší množství.
Divoká rýže
Je semeno vodní trávy a vlastně není rýží, i když ji tak pojmenováváme. Má dlouhá, tenká, tmavá zrna s oříškovou vůní a tužší konzistencí. Je původní potravinou indiánů z oblasti americko-kanadských hranic, proto se ji někdy říká indiánská rýže. Kvůli své vysoké ceně je často ve směsi s bílou rýží. Na její uvaření je potřeba asi čtyřnásobek vody, než na uvaření bílé rýže, a také o něco více času. Vaří se přibližně 30 minut na mírném ohni bez míchání.
Máte chuť na nějaké sladké rýžové jídlo? Co třeba uvařit sladkou mléčnou rýži podle následujícího video-receptu:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 1 hodinou
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 11 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Znáte čokoládu s burizony? Ta nejslavnější chorvatská se jmenuje Mikado, krásně křupe a u nás ji seženete jen zřídka
Jak připravit lepivou rýži? Poradíme, jak toho dosáhnout a k čemu se taková rýže hodí
Jak se vaří indiánská rýže? Dříve bývala potravou Indiánů, jedná se vlastně o semeno divoké vodní traviny
Komentáře