Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké jsou druhy rýže. Vyberte si tu správnou rýži pro přípravu italského rizota či jídel indické kuchyně
Zdroj: pixabay, congerdesign

V dnešní době je k dostání řada druhů rýže z různých koutů země. Jednotlivé druhy se odlišují způsobem zpracování, chutí a strukturou. Poradíme vám, jaký druh rýže zvolit pro přípravu jednotlivých jídel a nabídneme inspiraci z našeho receptáře.

Rýži můžeme dělit podle různých hledisek. Běžně známe rozdělení na dlouhozrnnou, kulatozrnnou a krátkozrnnou rýži. Existuje ale řada konkrétních druhů a detailnější dělení, podíváme se na některé z těch nejznámějších druhů rýže. 

Rýže Arborio

Krátkozrnná rýže pěstovaná v Itálii má po uvaření kašovitou a lepivou strukturu, a tak se hodí zejména na přípravu italského krémového rizota, nákypů či mléčné rýže. Uvařenou ji máme za 20 minut a použijeme na ni větší množství vody, které lehce absorbuje. Podobné vlastnosti má také rýže Carnaroli.

Rýže Basmati

Dlouhozrnná rýže se vyznačuje oříškovou vůni a po zpracování je sypká a nadýchaná. Hodí se pro ni, stejně jako pro ostatní dlouhozrnné rýže, hlavně dušení pod pokličkou. Před vlastním zpracováním ji propláchneme a poté je rýže během 10 minut uvařená. Používá se především v indické kuchyni.

Jasmínová rýže

Dlouhozrnná rýže je velmi podobná rýži basmati, ale je po zpracování lepivější. Jasmínová rýže se vaří, případně dusí, přibližně 15 minut a poté ji necháme ještě 10 minut dojít v uzavřeném hrnci. Jasmínovou rýži použijeme k různým omáčkám, zelenině či masu. Hodí se na rizota, nákypy a do asijských jídel.

Červená rýže

Jedná se o dlouhozrnnou fermentovanou rýži, která se hodí do salátů, nebo jako chutná příloha ke kořeněnému masu. Tato rýže se po propláchnutí vaří pod pokličkou na mírném ohni přibližně 45 minut.

Černá rýže

Černou, nebo také fialovou, rýži vaříme přibližně 40 minut a pak ji ještě necháme 10 minut dojít pod pokličkou. Tato rýže má dlouhá zrna a hodí se do salátů či jako příloha. Použít ji můžeme k zelenině, do rizota, ale i do sladké snídaně k medu ovoci a ořechům. Běžně se míchá s bílou rýží, přičemž černé dáme menší množství.

Divoká rýže

Je semeno vodní trávy a vlastně není rýží, i když ji tak pojmenováváme. Má dlouhá, tenká, tmavá zrna s oříškovou vůní a tužší konzistencí. Je původní potravinou indiánů z oblasti americko-kanadských hranic, proto se ji někdy říká indiánská rýže. Kvůli své vysoké ceně je často ve směsi s bílou rýží. Na její uvaření je potřeba asi čtyřnásobek vody, než na uvaření bílé rýže, a také o něco více času. Vaří se přibližně 30 minut na mírném ohni bez míchání.

Máte chuť na nějaké sladké rýžové jídlo? Co třeba uvařit sladkou mléčnou rýži podle následujícího video-receptu:

A jaký druh rýže nejčastěji používáte vy? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti s vařením různých druhů rýže do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky