Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na klasické italské krémové rizoto s dýní? Základem je správný druh rýže, dokonalou chuť zajistí silný vývar
Zdroj: Pixabay, HANSUAN FABREGAS

V kuchyních to hraje oranžovou barvou, kterou přinášejí právě dozrávající dýně. A to je skvělá příležitost připravit si třeba právě italské krémové dýňové rizoto a na chvíli se přenést na slunný jih Evropy.

Italské krémové rizoto

U nás se často připravuje srbské rizoto, jehož základem je dlouhozrnná rýže. Italské rizoto je naprosto jiné. Risotto parmigiano, jak se v Itálii jídlo jmenuje, má zcela odlišnou podobu i chuť. 

Správně připravená rýže na rizoto

V italském rizotu je důležité připravit rýži tak, aby byla krémovitá. Používá se kulatozrná rýže (druh Arborio, Carnaroli). Rýže se předem neproplachuje vodou, aby neztratila potřebný škrob. 

Karamelová chuť dýně hokkaidó

Na rizoto je chuťově skvělá dýně hokkaidó. Dobře a rychle se s ní pracuje. Stačí ji jen umýt, zbavit stopky, rozpůlit, vydlabat semínka a dužinu nakrájet na kousky. Aby získala krásnou karamelovou chuť, je dobré dýni upéct. Troubu rozehřejeme na 190 °C, pokrájenou dýni rozložíme na pečicí papír do pekáčku, pokapeme olejem, trošku osolíme a upečeme doměkka.

Správné vaření italského rizota

Důležitá je správně upravená cibule. Cibule má být osmažená dosklovita a nesmí být nahnědlá. Smažíme ji ve vrstvičce másla a pak k ní přidáme nepropláchnutou rýži. Krátce ji opečeme a zalijte vývarem. Využijeme ten, který máme doma. Kdybychom rýži jen zalili vodou, na chuti by to bylo hodně znát. Někdy se rýže ještě předem zalije skleničkou vína, které se nechává odpařit. Pak ale má následovat již zmíněný vývar. Rýže se vaří tak dlouho, dokud nebude "na skus". Nesmí být rozvařená. Pak můžeme přidat upečenou dýni.

Na závěr, po odstavení z tepla vmícháme nastrouhaný sýr. Používá se zásadně některý z druhů parmazánu. Dosolovat pokrm většinou není potřeba, protože sůl bývá ve vývaru a hodně slaný je i parmazán.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Italské krémové dýňové rizoto

Na přípravu tohoto italského rizota budete potřebovat: 280 g kulatozrnné rýže (Arborio, Carnaroli), silnější plátek másla, 1 cibuli, ½ menší dýně, asi 250 ml suchého bílého vína, cca 750 ml kuřecího vývaru, pepř a strouhaný parmazán.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nasekejte ji nadrobno. V kastrolu rozpusťte máslo a cibuli nechte zesklovatět. Dýni omyjte a nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte ji asi pět minut. Přisypejte rýži a opékejte, dokud nezačne být průhledná. Trvá to chvilku.

Zalijte vínem tak, aby bylo vše ponořené. Víno nechte odpařit. Pak postupně přilévejte vývar. Vždy jen tolik, aby byla vidět hladina. Po odpaření znovu dolijte a pokračujte, dokud nebude rýže měkká na skus. Může to trvat zhruba 15-20 minut. Na závěr vypněte sporák, hrnec sundejte z plotny, přidejte do něj nastrouhaný parmazán a navrch rizoto ochuťte čerstvě namletým pepřem.  

Náš tip: Připravte si krémové rizoto podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více