Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice snadno, roste snad v koutě každé venkovské zahrady. Výrazná vůně libečku připomíná oblíbené polévkové koření (Maggi), k jehož přípravě se rostlina využívá. Otrháváme a používáme pouze mladé lístky, ty starší mohou být hořké.
Libečku stačí jen hrstka
Vůně libečku je tak silná, že do jídla ho stačí jen troška, několik nasekaných lístků. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka či jiná zeleninová polévka. Kam ještě libeček použít, co vše provoní?
- do bylinkového másla, tvarohových i jiných pomazánek
- do paštik
- do polévek, hlavně bramborových, luštěninových nebo do vývarů (masových i zeleninových)
- do omáček i masových směsí
- pod dušené maso
- do marinád na grilovaná masa
- k výrobě dochucovadla - "domácího Maggi"
Darovaná nebo vlastnoručne natrhaná kytice mladých výhonků libečku vydrží pár dnů postavená ve sklenici s vodou, ale jak libeček zpracovat na zimu?
- Sušením - koncem června, začátkem července je nejvhodnější období pro sběr listů, které sušíme na vzduchu někde ve stínu nebo šetrně v sušíčce potravin. Usušenou bylinu musíme vhodně uskladnit, nejlépe v tmavé sklenici s dobře těsnícím víčkem.
- Mražením - čerstvě nasbírané lístky, opláchnuté a osušené, drobně pokrájíme, dobře zabalíme do menších balíčků a uložíme do mrazničky.
- Zpracované do zeleného pesta
Nejlepší využití libečku
Kde najde využití v domácí apatyce? Voňavý libeček:
- podporuje chuť k jídlu
- zlepšuje trávení, potlačuje nadýmání
- je močopudný, čistí a posiluje organismus
- posiluje nervovou soustavu, pomáhá s regenerací organismu
- ulevuje při bolestivé menstruaci
- zlepšuje krevní oběh
Je třeba upozornit, že libeček není vhodné konzumovat dlouhodobě, nedoporučuje se ani těhotným nebo kojícím ženám a lidem s poruchami ledvin.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 11 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 13 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 19 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 19 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 20 hodinami
Komentáře