Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné

Sbírání a sušení (kuchyňských i těch léčivých) bylinek se každoročně s radostí věnuje nejedna kuchařka. Při vaření pak stačí přidat trošku usušené zeleně a připravovaný pokrm má hned lepší chuť. Jak tedy bylinky správně usušit, aby se jejich účinky uchovaly přes zimu, až do nové sklizně?

Sbírání a sušení bylinek

Kuchyňské (i léčivé) byliny, které chceme sušit, je nejlepší sbírat za teplého, suchého dne, nejlépe po ránu. Pro sušení vybíráme pouze čisté a zdravé části rostlin, čerstvě natrhané je ukládáme do košíku nebo jiné vzdušné nádoby a po příchodu domů je co nejdřívě zpracujeme.

Na sušení je nutné vybrat dobré místo, které bude teplé, vzdušné (dobře větrané), čisté a suché. Zároveň i stinné, bylinky nikdy nesušíme na slunci. Čím rychleji je usušíme, tím budou voňavější. Ve tmě byliny méně ztrácí barvu a chuť, sucho a proudění vzduchu sušení urychlují a zabraňují tím i plesnivění bylin. Aroma některých bylin sušením zintenzivní (tymián, oregano, majoránka či rozmarýn), jiné o část své vůně spíše přijdou (meduňka, máta nebo bazalka).

Bylinky sušíme rozprostřené na čistém, nebarveném balícím papíře, nikdy je nepodkládáme novinami! Sušíte-li byliny častěji, je vhodné pořídit si několikapatrové závěsné sušící sítě. Nemáte-li nic takového, využijete třeba přepravky nebo i suché plechy na pečení, které můžete vyložit nebarveným balícím papírem nebo aspoň suchou utěrkou.

Jak správně sušit kuchyňské bylinky

  • Byliny rozprostřeme v co nejtenčí vrstvě. Tam, kde to nepůjde, je budeme aspoň častěji převracet, aby schly co nejrovnoměrněji a nezapařily se.

  • Při sušení celých natí je vhodné bylinky svázat do svazečků (kytic) a vzhůru nohama je zavěsit třeba na šňůru. Získají tak přístup vzduchu ze všech stran.

  • Nemáte vhodný prostor pro sušení? Zkuste použít troubu nebo sušičku na potraviny. Pak ale bude velice důležité bylinky při tomto umělém sušení nespálit. Vždy proto pečlivě hlídejte dobu sušení a především teplotu, která by nikdy neměla přesáhnout 40 °C.

  • Správně usušené bylinky jsou světlé, mají pokroucené listy, jsou velmi křehké, už při lehkém promnutí šustí a mají snahu se lámat a rozpadat na kousky. Pokud se mezi nimi vyskytne rostlina výrazně zahnědlá nebo černá, takovou odstraníme. Byla pravděpodobně zapařená nebo jinak poškozená a není vhodná k dalšímu použití.

  • Na uložení suchých bylinek se hodí vzduchotěsné, dobře uzavíratelné nádoby, např. z tmavého skla, aby se k bylinám dostalo méně světla. Jednotlivé druhy ukládáme odděleně a nádoby s bylinami popíšeme, ať po určité době nemusíme pracně vzpomínat, kam jsme kterou bylinku dali.

  • Neskladujte je v plátěných pytlíčcích, které bývají sice velice pěkné, ale sušené byliny v nich neuchráníte před vlhkostí.

  • Každá usušená a dobře uskladněná bylina postupně ztrácí účinné látky i svou vůni, tomu se zabránit nedá. Sušené bylinky bychom proto měli skladovat a využívat nejdéle jeden rok, tedy do dalšího sběru.

Bylinky a jejich využití

A které nejčastěji sušíme? Tady to bude mít každý určitě trochu jiné. Ale takovým základem v každé kuchyni jsou třeba sušené lístky celeru, libečku a majoránky, které provoní spoustu polévek (bramboračku, houbovou, zeleninové polévky), hodí se do gulášů i pod maso. Do polévky je výborná také nať petrželová (pouze z hladkolisté petržele, kudrnka tak nevoní), pod maso zase sušené lístky rozmarýnu, šalvěje nebo tymiánu, ze kterého můžeme připravit účinný sirup proti kašli. Meduňku si nasušte na voňavý, uklidňující čaj, mátu zas třeba do čaje (nebo likéru) na rozbolavělý žaludek. No a bez bazalky se neobejde nejen pizza, ale spousta dalších italských pokrmů.

Zajímavým tipem je bylinky zmrazit. Čerstvé bylinky přebereme, ty vybrané drobně pokrájíme, vsypeme je do tvořítka na led, zalijeme trochou vody a dáme zmrazit. Zmrzlé kostičky z tvořítka sesypeme do sáčku, dobře ho uzavřeme a znovu uložíme do mrazáku. Takto konzervované bylinky neztrácejí téměř nic na chuti a vůni čerstvých bylinek a jsou připraveny kdykoliv k okamžitému použití.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie