Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Na přípravu jíšky se hodí v podstatě jakýkoliv tuk, který je nositelem chuti a pomáhá mouce zbavit se typické moučné pachuti. Rozdíly v použitých ingrediencích ale rozhodně existují. Podívejte se, jaké to mohou být.
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi nejčastěji používané tuky patří máslo, rostlinný olej a sádlo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výběr správného tuku
Každý tuk má své typické vlastnosti.
- Máslo se hodí hlavně na přípravu světlé jíšky, kterou pak použijeme do jemných, smetanových či mléčných omáček nebo polévek.
- Sádlo snese delší dobu smažení a je vynikající pro přípravu tmavé jíšky do chuťově výrazných gulášů, perkeltů a tmavších polévek.
- Rostlinný olej v jíšce je neutrální. Může se použít u výpeku z masa.
- Výpek ze slaniny dodá jídlu slanou až uzenou chuť.
- Přepuštěné máslo ghí má vysoký bod kouřivosti, po zahřátí (na 240 ºC) se nepřepaluje.
- Tip: Vyhněte se raději použití margarínu, který obsahuje hodně vody a jíšku by zbytečně zkazil.
Podle následujícího receptu připravíte výbornou máslovou jíšku, která je skvělá do mnoha polévek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 11 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 12 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 12 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 15 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Jak bezpečně užívat jablečný ocet? Maximálně dvě lžíce ve sklenici s vodou před nebo po jídle, a to jen krátkodobě
Komentáře