Jak uchovat zelí? Máme 2 možnosti, nakládání do soudku jednoznačně vede
Jakou zeleninu milovaly naše babičky? Přece zelí. Dá se snadno skladovat - dlouho vydrží pevné kvalitní hlávky, ale tou nejlepší volbou je nakládání zelí do sudu. Kysané zelí je totiž nedostižnou lahůdkou, na kterou nedají dopustit mnozí z nás.
Zelí si můžeme sami vypěstovat, ale je třeba počítat s jeho nároky na živiny i na vláhu. Pěstujeme ho obvykle z předpěstované sadby, přičemž je ale důležité rozlišovat mezi odrůdami - liší se totiž zelí rané, polorané, polopozdní a pozdní. Pro nás je důležitá skladovatelnost jednotlivých odrůd a také vhodnost pro krouhání na výrobu kysaného zelí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat zelí
Rané a poloranné zelí konzumujeme v průběhu sezóny, hodí se k jídlu zasyrova i po tepelné úpravě. Na podzim se ale do popředí našeho zájmu dostávají odrůdy vhodné k uskladnění, případně na krouhání.
- Kvalitní pevné a menší hlávky (o hmotnosti 2–2,5 kg) odrůd vhodných k uskladnění lze uchovat v chladném a vzdušném sklepě nebo ve vhodné skladovací místnosti dokonce několik měsíců.
- Kruhárenské odrůdy jsou určené ke krouhání, ale skladovatelnost velkých hlávek je jen několik týdnů. Pro tyto odrůdy je typický vyšší obsah cukru, který podporuje kvašení. Podívejte se, jak připravit výborné kvašené zelí.
- Přebytek zelí můžeme také sterilovat ve sladkokyselém nálevu - nejčastěji se přidává do různých čalamád, ale můžeme se zaměřit jen na samotné zelí. Dobrou volbou je i zpracování červeného zelí.
Následující video vám ukáže, jak naložit výborné kysané zelí. Nechte se inspirovat, ať si můžete pochutnat na této jednoduché dobrotě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Někdy se kysané zelí zkazí - ztmavne, změkne a zapáchá. Přitom stačí dodržet tři podmínky a naše zelí bude chutnat skvěle
Komentáře