Jak pěstovat mátu. Oblíbená bylinka je nepostradatelná na bylinkové zahrádce i v kuchyni
Máta je oblíbená vytrvalá bylina, které se dobře daří na prosvětlených i mírně zastíněných místech. Má ráda vlhko, ale půda nesmí být trvale zamokřená. Rychle roste v polostínu pod ovocnými stromy i na vlhčích záhonech.
Máta se pěstuje v mnoha odrůdách, na vhodném stanovišti se ochotně a velmi rychle rozrůstá, dovede brzy obsadit a zaplevelit celé okolí. Z toho důvodu je vhodnější vysadit ji odděleně na místo, na kterém nám nebude překážet. Snadno se množí dělením rostlin, nejlépe brzy na jaře nebo na podzim. Oddělky po vysázení dobře zalijeme.
- Tip 1: Máta velmi dobře zakořeňuje ve vlhkém prostředí, ať už na záhonu, v květináči nebo ve sklenici s vodou.
- Tip 2: Rozrůstání máty omezíme vysazením rostliny do velkého květináče, který musí být opatřen odtokovým otvorem. Bez odtoku přebytečné vláhy by máta začala zahnívat. Květináč můžeme zapustit do záhonu, ale musíme dát pozor, aby výhony máty nezačaly přerůstat a příliš se rozmáhat. Včas je musíme zastřihnout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak a kdy sklízet mátu
Mátu sklízíme před vykvétáním. Vezmeme si k tomu ostré nůžky. Nejkvalitnější je máta z první sklizně, ale listy můžeme sklízet i později, jen již pozvolna ztrácejí svěžest. Když v průběhu léta mátu sestříháme, ještě na ní vyrostou pěkné listy.
Jak sušit listy máty
Nejsnazší je sušení máty v elektrické sušičce. Pokud sušičku nemáme, sušíme listy co nejrychleji v polostínu v jedné vrstvě. Ze sušené máty připravujeme čaj (výluh), a to buď jen z máty, nebo ze směsi s dalšími bylinkami. Pro kuchyňské využití mátu kombinujeme s libečkem, šalvějí, saturejkou a yzopem. Směs je vhodná např. do sekané a do různých karbanátků.
Máta - cenná bylinka
Podle Encyklopedie léčivých rostlin od Dr. Pamplony-Rogera má máta celou řadu léčivých vlastností: "Zlepšuje chuť k jídlu, usnadňuje odchod plynů ze střev, zlepšuje vylučování žluči, tiší bolest, povzbuzuje organismus a ve větších dávkách působí jako afrodiziakum."
Bylinka je ceněná ke zdobení dezertů, ovocných dobrot i do osvěžujících nápojů. Podle následujícího video-receptu si můžete připravit mátový sirup:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 5 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 6 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
Jak uchovat lístky máty, aby byly jako čerstvé. Jsou skvělé do osvěžujících nápojů pro horké dny
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Komentáře