Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Máta je zázračným lékem na žaludek, ale pozor! Ne pro těhotné
Zdroj: Unsplash.com, Thúy Lâm

Dá se snadno pěstovat na balkóně, ale je i běžně dostupná v sušené formě a za relativně málo peněz. Máta se může zdát obyčejná, tato léčivá bylinka, která se mnohdy přidává třeba jen na ozdobu k dezertům, má ovšem zázračné účinky - a to především na nafouklý nebo bolavý žaludek.

Máta je nejlepší na žaludek

Je to zelená rostlina kvetoucí půvabným, světle fialovým květem, která má navíc měkké a jakoby chlupaté lístky. Máta patří k těm léčivým bylinkám, které jsou docela dobře dostupné a řada z nás je pěstuje i doma v květináči na balkóně nebo za oknem. Lístky máty jsou totiž častou ozdobou zmrzlin, dezertů i zdravých salátů. Ale víte, že máta není jen voňavá, ale také úžasně zdravá? Obzvlášť blahodárně působí na žaludek, který dokáže zachránit od velkých potíží.

Máta obsahuje silice, které působí protizánětlivě a proti plynatosti, dále flavonoidy, které regenerují a zpevňují cévy, ale také jsou silnými antioxidanty, a některé lékařsky významné fenoly. Specifickou chuť bylince dodává obsah tříslovin. Máta používá pro relaxaci a lepší spánek, k léčbě revmatismu, pro své mírně močopudné účinky může podpořit léčbu infekcí močových cest, rovněž k léčbě žlučníkových kamenů nebo na bolesti nervů.

Nejlépe ale působí na zklidnění rozbouřeného a nafouklého břicha. Máta podporuje nejen imunitní systém, ale především normální činnost trávícího traktu a střev. Pokud jste se přejedli, máte pocit překyseleného žaludku, trápí vás zácpa, nebo křeče od, lidově řečeno, zaražených větrů, mátový čaj vám dokáže rychle a účinně ulevit a dost možná bude lepší volbou, než prášek z lékárny plný chemie.

V jaké formě mátu používat?

Chcete-li využít léčivých účinků máty na rozhněvaný či nadmutý pupík, nejlepší je požít ji ve formě nálevu. Ten si připravíme tak, že jednu čajovou lžičku sušených lístků máty, nebo dvě čajové lžíčky sušené mátové nati zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 15 minut. Čaj pak pijeme dvakrát až třikrát denně. Takto připravený nálev se dá použít i k inhalaci, čímž pomůže "prorazit" ucpané dýchací cesty. Pak je ale dobré k odvaru z máty kápnout tři kapky esence z myrty. Výpary z takové lázně dokonale uvolní hleny.

Ale pozor! Mátový čaj není vůbec vhodný pro těhotné ženy, obzvlášť, pokud u nich existuje riziko potratu nebo předčasného porodu. Zároveň by jej neměly pít těhotné ženy, které v minulosti prodělaly spontánní potrat. A není vhodný ani po porodu při kojení, protože může zhoršit tvorbu mateřského mléka.

Tip: Pokud chcete mátový čaj ještě vylepšit, můžete část máty nahradit sušenými květy heřmánku. Takový čaj, navíc oslazený medem a doplněný kapkou citronu, je skvělý jako malé uklidňující pohlazení večer po náročném dni. V teplejších dnech pak doporučujeme dávat čerstvé lístky máty do vody a nebát se je při pití rozžvýkat. Tak dokážou nejen ulehčit trávení, ale ještě krásně a přirozeně osvěží dech.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

petrnemejc petrnemejc

30. 1. 2021 22:20

:yes:

Přidat komentář

Marie

Nejnovější recepty Více