10 pravidel péče o rebarboru: Jak sklízet silné a chutné řapíky
Rebarbora (reveň) patří mezi vytrvalé užitkové rostliny, které najdeme ve většině zahrad. Rebarboru pěstujeme pro dlouhé a silné dužnaté listové řapíky. Sklízíme je na začátku sezóny, dříve než začne dozrávat první ovoce, a oceníme je v naší sladké kuchyni.
Rostliny jsou mohutné a na jaře, když jim začínají růst velké listy, je rozhodně nepřehlédneme. V té době jsou i krásné a zaujmou. Rebarbora (reveň) pěstovaná na správném stanovišti přináší bohatou úrodu, každým rokem je sklizeň vydatnější. Pokud s rebarborou zatím nemáte mnoho zkušeností nebo se vám rostliny nedaří pěstovat, podívejte se, jak se o ně starat a na co si dát pozor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat rebarboru
Pěstování je snadné a rebarbora se na zahradě určitě vyplatí.
- Rebarbora roste dobře na slunci i v mírném polostínu.
- Vyhovují jí středně těžké a mírně vlhké půdy. Kyselé půdy jsou nevhodné. Při suchém počasí rebarboru zaléváme.
- Sazenice oddělené ze starších rostlin vysazujeme na podzim (případně i na jaře) do dobře vyhnojené půdy na vzdálenost přibližně 80–120 cm od sebe.
- Rostlina je velmi náročná na živiny, prospívá jí dobře vyzrálý kompost i chlévský hnůj, NPK nebo Cererit.
- Rebarboru přihnojujeme každý rok brzy na jaře, pak po sklizni a znovu na podzim.
- Sklizeň silných řapíků probíhá od dubna do června, v závislosti na počasí. První rok po výsadbě jsou rostliny obvykle ještě malé, proto je sklizní zbytečně nevyčerpáváme, ale v následujícím roce již sklízíme a každý rok je sklizeň o něco vydatnější.
- Řapíky sklízíme vylamováním. Při sklizni z řapíků hned odlomíme (nebo odřízneme) listové čepele (dáme je na kompost) - pokud bychom to neudělali, řapíky by rychle vadly.
- Řapíky je potřeba oloupat pomocí ostrého nože - jde to snadno, dokud jsou řapíky čerstvé. Slupku vždy podebereme na jedné straně a celou ji jednoduše stáhneme. Sklizené řapíky co nejdříve spotřebujeme, do použití je skladujeme v chladnu.
- Rostliny vytváří květní stvoly, které vylamujeme, protože by je květy a tvorba semen zbytečně vyčerpávaly.
- Rebarbora je mrazuvzdorná, zimu snáší bez problémů. K rostlinám můžeme na podzim dát vrstvu kompostu nebo slámy.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejchutnějších moučníků z rebarbory: Osvěžující a kyselkavé moučníky na mnoho způsobů
Milujete lehce kyselou chuť rebarbory na sladkém jarním moučníku? Video vám ukáže, jak ji snadno oloupat
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Komentáře