Hlavní sběr rebarbory je na přelomu května a června, proto ji nepropásněte a připravte si z ní lahodné moučníky, které mají specifickou kyselkavou chuť. Rebarboru můžete kombinovat i s dalšími druhy ovoce, k nejoblíbenějším patří jahody.
Objevili jste na zahradě rostlinu s nápadně dlouhými načervenalými stvoly? Jedná se o velmi chutnou zeleninu zvanou rebarbora, která je specifická svou kyselou chutí využívanou do moučníků, džemů a marmelád. Obsahuje spoustu vitamínu C, B a minerálních látek. Rebarboru vždy konzumujeme až po tepelné úpravě a řapíky oloupeme škrabkou na zeleninu. Přinášíme vám inspiraci na nejchutnější moučníky z rebarbory.
Milujete hrníčkové a rychlé recepty? Tento moučník z rebarbory bude to pravé. Ingredience snadno odměříme pomocí hrníčku. Nezapomeneme přidat i bílý jogurt, který se postará o vláčnost a šťavnatost koláče. Na těsto poklademe na kousky nakrájenou rebarboru, posypeme drobenkou z mouky, cukru a másla. Pečeme přibližně 30 minut.
Tento výborný koláč z rebarbory sice chutná jako kynutý, ale připravíme ho rychleji bez kynutí. Zaděláme těsto z droždí, které ihned zpracujeme na velký plech, nebo jako malé koláčky, které plníme oblíbenou náplní, nebo ovocem. K rebarboře se skvěle hodí čerstvé sladké jahody. Ovoce posypeme drobenkou a upečeme dozlatova.
Nadýchaný šťavnatý rebarborový koláč má velkou čepici z ušlehaného sněhu. Těsto nalijeme do připravené dortové formy a posypeme nakrájenou rebarborou. Necháme 15 minut zapéct. Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého můžeme přidat nastrouhané ořechy a zdobicím sáčkem koláč ozdobit, nebo sníh rozetřeme a posypeme plátky mandlí. Pečeme dalších 10 minut.
Lahodný koláč je hned se dvěma náplněmi. Rebarborovou připravíme krátkým dušením na másle s pudinkovým práškem. Dále připravíme tvarohovou s cukrem, žloutky a zakysanou smetanou. Na těsto vrstvíme nejdříve tvarohovou náplň, poté rebarborovou a vše zasypeme drobenkou se skořicí. Pečeme asi 35-40 minut.
Velmi jednoduché, zato chutné šátečky z listového těsta, které naplníme náplní z uvařeného pudinku a krátce povařené na kousky nakrájené rebarbory. Na čtverečky z listového těsta vrstvíme pudink, rebarboru a protilehlé rohy těsta semkneme k sobě a vytvoříme šátečky. Potřeme vajíčkem s vanilkovým cukrem a pečeme 20-25 minut.
Na tento koláč potřebujeme 900 g rebarbory. Připravíme kakaové těsto, které necháme chvíli odležet v chladničce. Poté těsto nahrubo nastrouháme na plech s pečicím papírem, poklademe pokrájenou rebarborou a zalijeme tvarohovou náplní. Upečeme a vychladlý moučník ozdobíme šlehačkou, posypeme kakaem a pokapeme ovocnou omáčkou z povařeného ovoce.
Šťavnatý moučník je z tvarohového těsta s kyselkavou rebarborou a křupavou drobenkou. Těsto rozetřeme stěrkou na plech, poklademe na kousky nakrájenou rebarborou, posypeme cukrem, skořicí, a nakonec připravenou drobenkou. Pečeme pozvolna do růžova.
Na závěr pro vás máme jeden recept navíc, dvoubarevnou růži z kynutého těsta s náplní z jahod a rebarbory. Nádherně vypadá a ještě lépe chutná. Připravíme vláčné těsto, které necháme v teple vykynout. Dále připravíme rebarborovou a jahodovou náplň. Z těsta vykrajujeme kolečka, na které střídáme náplně. Kolečka přehneme a rovnáme do koláčové formy. Potřeme vejcem a pečeme přibližně 35 minut.
Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu níže.
Komentáře