Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Škubání drůbeže není zrovna příjemná práce, ale i na ni už existují pomocníci. V následujícím článku vysvětlíme a poradíme, jakých pravidel se držet, aby se dílo podařilo, ať už vás čeká škubání ručně nebo za pomoci škubačky.
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete dodržovat několik zásadních pravidel, půjde vám to velmi rychle od ruky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ručně nebo za pomoci škubačky
Ať tak či onak, základem úspěchu je správně spařit drůbež. Slepice, krůta, kachna nebo husa, každý druh vyžaduje jinou teplotu. My budeme škubat slepici, proto se na ni v postupu zaměříme.
- Připravte horkou vodu o teplotě 60-70 °C, kýbl ve kterém budete slípku pařit, rukavice, nůž a vodu na závěrečné opláchnutí.
- Zabitou a vykrvenou slepici vezměte za pařáty a ponořte ji do kýble s horkou vodou. Trvá 2–3 minuty, než se peří uvolní a jde snadno škubat. Pozor, starší slepice je třeba pařit déle.
- Může se stát, že peří stále drží a špatně se škube, v tom případě je třeba ještě chvíli pařit. Pokud se naopak kůže trhá, byla moc horká voda nebo se slípka pařila moc dlouho.
- Spařenou slepici začneme škubat od letek, tedy nejdelších per na křídlech. V průběhu škubání můžeme občas konkrétní část opláchnout teplou vodou. Lépe tak uvidíme, zda máme hotovo, nebo je třeba ještě některou partii dočistit. Tento proces zabere asi 20 minut.
- Pokud máte možnost použít škubačku, postupujte podle návodu. Oškubáno bude zhruba za minutku.
- Po oškubání odřízneme pařáty a slepici vykucháme.
- Drůbky, tedy srdce, játra a žaludek, nevyhazujeme. Jsou výborné třeba do polévky.
Jak vidíte, není to žádná věda. A takové domácí kuřátko, o kterém víte z jakých pocházelo podmínek a čím bylo krmeno, chutná dvojnásob. Třeba to pečené, s nádivkou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 7 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 12 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit
Škvarková pomazánka je výborná a jednoduchá. S námi ji zvládnete na jedničku
Komentáře
22. 4. 2024 17:20