Rady a tipy na ty nejchutnější šunkofleky. Co do nich dát a jak je uvařit nejlépe
Šunkofleky jsou příkladem zapékaných jídel, kdy šťavnatý a měkký vnitřek kryje křupavá kůrka. Základem jsou předem uvařené těstoviny i uzené maso.
Tak jako většina obyčejných českých jídel mohou být šunkofleky opravdu pochoutkou. Záleží na výběru surovin a jejich správné přípravě.
Jaké těstoviny na šunkofleky
Nejlepší jsou domácí těstoviny nakrájené na flíčky. Dělají se z nudlového těsta, které po proschnutí krájíme na čtverečky asi 1,5 cm. Nejlépe a nejchutněji je uvaříme ve vývaru z uzeného masa, nasáknou uzenou chuť. Jak se dělá nudlové těsto a jak se vaří těstoviny jsme psali v minulých Tipech a tricích:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Můžete ale samozřejmě použít kupované čerstvé nebo sušené těstoviny od ověřeného výrobce. Práce s nimi bude rychlejší, ale domácí je domácí.
Jaké maso
Nejchutnější je maso z uzených kostí – koupíme žebra, také můžeme křížové kosti neboli ocásek. Maso uvaříme doměkka, zchladlé obereme a nakrájíme na malé kostičky. Vývar ponecháme, hodí se na polévku nebo v něm uvaříme těstoviny.
Lze ale zakoupit i uzenou šunku nebo rolku z krkovice, která bývá už tepelně upravená. Jen už nebudete mít vývar na uvaření těstovin.
Ti, kdo nemají rádi vepřové, mohou místo něj použít uzená kuřecí stehna.
Jaká zálivka
Nejlepší zálivkou na šunkofleky jsou vejce rozkvedlaná ve smetaně na vaření nebo mléce. Samozřejmostí by mělo být osolení a opepření směsi.
Nepovinné suroviny
Můžete (ale nemusíte) přidat krájenou jarní cibulku, z bylinek se hodí pažitka nebo petrželka, také můžete přidat podušené houby, které ale pokrm chuťově výrazně změní. Také trocha nějaké zeleniny pomůže k větší barevnosti pokrmu, ten bude i zdravější. Vyhýbáme se ale dužnaté zelenině (cukety, rajčata apod.), protože by nám jídlo rozmočila.
Na konečné posypání můžete dát strouhaný sýr. Nejlepší je takový, který se dobře roztaví, ale neovlivní příliš výslednou chuť, například gouda, mozzarella, blaťácké zlato atd. Zapečeme jen do rozpuštění sýra.
Postup vaření a zapékání
- Zapékací mísu nebo pekáček vyložíme papírem na pečení, který ještě potřeme tukem.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Uvařené a s tukem promíchané těstoviny vrstvíme s vařeným nakrájeným masem. Podle chuti můžeme doplnit nepovinnými součástmi pokrmu (viz výše). Není bezpodmínečně nutné tvořit vrstvy, klidně v nějaké míse promíchejte připravené těstoviny s masem.
- Vložíme do trouby na 10 minut.
- V hrnku mezitím rozkvedláme 1-2 vejce ve smetaně nebo mléce, osolíme a opepříme.
- Na prohřátý pokrm v zapékací misce rovnoměrně nalijeme smetanu s vejci.
- Pečeme ještě 10-15 minut, dokud povrch nezčervená.
- Podáváme se zeleninovým salátem nebo s nakládanou zeleninou.
Nechte si chutnat!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
10 zapečených večeří: Jak na ty nejlepší šunkofleky, francouzské brambory a zapečený bramborák?
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Uvařit uzené maso tak, abychom jeho chuť nezničili, ale spíše podtrhli, to neumí každý. Vyzkoušejte to s námi
Komentáře