Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uvařit uzené maso tak, abychom jeho chuť nezničili, ale spíše podtrhli, to neumí každý. Vyzkoušejte to s námi
Zdroj: Toprecepty.cz

Uzené maso má výraznou vůni a chuť, a bývá velmi oblíbené u těch, kdo mají maso rádi. Uvařit uzené maso tak, aby se jeho chuť zbytečně nevyluhovala do vody, to nemusí být pro začátečníky úplně jednoduché.

Jak můžeme maso na uzení naložit a vyudit, to jsme popsali v jednom z minulých článků. Nyní se zaměříme na to, jak s uzeným masem zacházet. Uzené maso dělíme na takové, které musíme ještě vařit, a to, které už je tepelně upravené. To, které musíme vařit, obvykle koupíme u pultu s uzeninami. Bývají to nejčastěji např. žebra, koleno, jazyk nebo krkovice.

Tepelně upravené uzené maso

Tepelně upravené maso bývá často balené v zataveném obalu.  Můžeme ho zpracovat do pokrmů, podávat bez úprav - po studenu nebo prohřát v páře na pařníčku a podávat jako hlavní chod. Zacházení s ním je snadné, ale chuť není příliš intenzivní.

Jak nejlépe uvařit uzené maso

Můžeme si vybrat z několika možností podle účelu pozdějšího využití a vybavení kuchyně.

  1. Vaření ve vodě: Pokud chceme uvařit kromě masa i polévku, vaříme maso jako každé jiné maso tak, že ho opláchneme, zalijeme studenou vodou, můžeme přidat celou cibuli, celé kuličky nového koření a pepře, bobkový list. Solíme méně, uzené maso bývá dost slané. Po uvedení k varu ztlumíme plamen a vaříme zvolna, dokud není maso měkké. Nejšetrněji a nejrychleji maso uvaříme v tlakovém hrnci.
  2. Vaření v páře: Pokud nepotřebujeme mnoho vývaru a chceme lépe uchovat přirozenou chuť masa, položíme opláchnuté maso na pařáček v hrnci s nezbytným množstvím vody, a vaříme mírným varem, dokud maso celé nezměkne. Na dně hrnce zůstane menší množství výrazného vývaru, který můžeme použít k ochucení a omaštění přílohy.
  3. Pečení v troubě: Pokud chceme maso podávat jako hlavní chod, pečením v pekáčku nebo remosce jeho chuť zvýrazníme. Opláchnuté maso vložíme do pekáčku, přidáme rozpůlenou neoloupanou cibuli, koření, podlijeme a pečeme za občasného podlévání a přelévání vypečenou šťávou doměkka.

Uzení se pro uchovávání masa používalo už odpradávna. Dříve to byla nutnost, protože nebyly možnosti chlazení či mrazení, dnes uzené maso používáme především pro jeho specifickou chuť. V našich… Podívejte se na všechny uzené maso.

Se zbylým uzeným masem si jistě dokážeme poradit, jednou z možností je pomazánka, plněné knedlíky nebo šunkofleky. Náš videorecept vás naučí, jak upéct uzené koleno.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky