Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Domácí těstoviny, ty nejlepší, na jejichž chuť si pamatujeme z polévek a jídel našich maminek a babiček, snadno připravíme podle osvědčených receptů našich uživatelů. Jsou trvanlivé, proto si je nasušíme do zásoby a odebíráme podle potřeby.
Jak připravit domácí těstoviny
Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i hrubá. Uvařené nudle z hladké mouky jsou jemnější a hutnější, z hrubé naopak více navaří, zvětší objem a jsou měkčí. Sůl nepřidáváme, abychom nesnížili trvanlivost těstovin. Ze surovin pečlivě vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout přibližně 15 minut zabalené v potravinářské fólii nebo pod nahřátým hrncem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rozválet těsto
Po odpočinutí těsto rozválíme na velké pláty. Jde to ztuha a pomalu. Potřebujeme dosáhnout velmi tenkého průhledného vzhledu rozváleného těsta. Po rozválení těsto znovu necháme odpočívat. Půl hodina při pokojové teplotě by měla stačit. Kdybychom čas na oschnutí vynechali, těstoviny se nám při krájení poslepují.
Krájení těsta na nudličky
Po oschnutí těsto nakrájíme na stejně velké pruhy, které narovnáme do několika vrstev na sebe. Poté z nich naráz budeme krájet tenké nudličky (do polévky) nebo širší nudle. Buď je ještě ten den uvaříme nebo je necháme dobře proschnout za občasného načechrání na utěrce k uložení a pozdějšímu použití. Určitě z výsledku budeme mít radost.
Jak si práci usnadnit
S přípravou těsta nám pomůže domácí pekárna, některé z nich mají přímo program určený pro přípravu nudlového těsta. U jiných je pouze program Těsto. Přípravu plátů a jejich následné krájení nám usnadní strojek na těstoviny - buď levnější mechanický nebo podstatně dražší elektrický. Strojek se vyplatí, pouze pokud ho budeme využívat častěji.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Itálie na talíři: Aby lasagne chutnaly fantasticky, je důležité připravit perfektní boloňskou omáčku a správně zacházet s těstovinami
Italská kuchyně: Umíte připravit pravé italské těstoviny ravioli? Není to žádná věda
Jak na ten nejlepší těstovinový salát? Těstoviny je potřeba vařit trochu déle a ochucovat ještě za tepla, pak je výsledek perfektní
Komentáře