Recepty francouzské kuchyně – typická francouzská jídla
Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Renomé si začala budovat už ve středověku, kdy právě ve Francii vznikla kuchařka Le Viandier, jedna z nejranějších sbírek středověkých receptů.
Mezi základní stavební kameny francouzské kuchyně patří sýry a víno. Země galského kohouta se dělí do několika regionů a každý má svou specialitu. Tyto speciality jsou pak často označovány ochrannými známkami, které zaručují kvalitu výrobku i to, že daná pochoutka byla vyrobena správným, tradičním způsobem. Například pravé šampaňské musí být vyrobeno výhradně z vína vypěstovaného v kraji Champagne. Známé provensálské koření je zase směsí bylinek typických pro region Provence: tedy rozmarýnu, bazalky a tymiánu.
Slavnými delikatesami z Francie jsou coq au vin čili kohout na víně, dále delikátní crème brûlée či kontroverzní foie gras. Legendární jsou také šneci a žabí stehýnka. Francouzi jsou proslulí láskou k bagetám, které si dopřávají jako přílohu téměř ke každému jídlu dne. I proto francouzské pekárny pečou i třikrát za den, aby bylo stále dost čerstvých, křupavých bílých chlebů.
Připravit lahůdku z francouzské kuchyně často znamená vařit s vínem, využívat bylinek a jemných chuťových kombinací a kvalitních a mnohdy i nákladných surovin. Pokud vás ale čeká slavnostní příležitost, třeba výročí svatby nebo kulaté narozeniny, rozhodně se nechte jejich vybraným jídelníčkem inspirovat!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalé podzimní osvěžení: Cider chutná studený i teplý a použít ho můžete i do jídla
Valašské pečáky: Dozlatova upečené křupavé brambůrky potřené česnekovou směsí, to je jednoduchý a levný oběd
Vyzkoušeli jsme retro sýrovou roládu podle norem z roku 1964: S liptovskou pomazánkou, okurkami a vajíčkem chutná skvěle