Kdo vymyslel crème brûlée? Možná španělské jeptišky, které zkazily dort pro biskupa
10. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Jestli jste crème brûlée ještě nikdy neochutnali, měli byste to hned napravit. I když název dezertu zní honosně a podává se ve vybraných restauracích, lze ho bez problémů připravit i v domácích podmínkách. Odkud se vlastně vzala tahle úžasná smetanová dobrota s pikantní krustičkou na povrchu?
Francouzský původ? Sotva
Většina lidí předpokládá, že crème brûlée je produktem francouzské kuchyně, což není úplný omyl, protože ten název je francouzský a dal by se přeložit jako opálená smetana. Jak už to tak ale bývá, když je něco dobrého, přispěchají další, kteří si chtějí připsat autorství té dobroty. A tak se Francie o slavný dezert „pře“ ještě s několika dalšími evropskými zeměmi. Jak to opravdu je?
Mohlo by vás zajímat
Začněme v zemi galského kohouta. S tak respektovanou kulinářskou scénou dává smysl, že se tam zrodí něco tak lahodného jako crème brûlée. Obhájci francouzského autorství tvrdí, že byl poprvé představen už roku 1691 a to v kuchařské knize uznávaného šéfkuchaře Françoise Massialota. Takže pokud byl crème brûlée poprvé formálně uveden Francouzi před více než 300 lety, proč stále existují otázky ohledně jeho identity? Problém spočívá v zálibě v pudinku, který se nachází pod sladkou krustou crème brûlée. V různých podobách se totiž objevoval napříč celou Evropou, takže by asi býval nebyl problém stvořit hodně podobný dezert i jinde.
Evropské dezerty
Tak třeba takový Crema Catalana, španělský dezert, který vypadá podobně a navíc se o něm vypráví zajímavá legenda, v níž hrají roli jeptišky. Ty jednou připravovaly dort pro biskupa, jenže se jim to nějak nepovedlo. Tak se snažily svůj výtvor napravit a vršek přelily karamelizovaným cukrem. Tím vznikl efekt křupavé krusty. Zní vám to povědomě? Nárok na autorství lahodného vynálezu si dělá i anglická Trinity College, kde na konci 19. století chtěli nějak označit pudinkové dezerty pro studenty. Výsledkem byl oblíbený Trinity krém.
Éra domácího hořáku
Zpočátku se do tohoto dezertu nikomu nechtělo, ale každý, kdo ho ochutnal, z něj byl doslova unesený. Proslulí kuchaři i propagátoři francouzské kuchyně, mezi které se řadí i Američanka Julia Child, jež tuhle sladkou dobrotu představila svým krajanům, postupně začali tento dezert různě vylepšovat a doslova kouzlit se zpracováním základních ingrediencí. V průběhu let se crème brûlée hodně posouval ve vývoji a díky malým kuchyňským hořákům určeným ke flambování si ho dnes můžete připravit i doma.
Mohlo by vás zajímat
Domácí crème brûlée
Pro čtyři osoby budete potřebovat 4 žloutky, 450 ml smetany ke šlehání, vanilkový lusk, 50 g moučkového cukr a krupicový cukr na posypání dezertu pro zkaramelizování a výrobu krusty. Smetanu vlijte do hrnce a přidejte obsah vanilkového lusku. Na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte. Postavte čistou nádobu do vodní lázně a vyklepněte do ní žloutky. Žloutky promíchejte s cukrem, přilijte k nim smetanu a ve vodní lázni neustále míchejte, dokud směs pořádně nezhoustne. Do žáruvzdorných mističek nalijte hmotu, přendejte je na plech a vložte do trouby. Do plechu nalijte vodu tak, aby dosahovala pod okraje mističek. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi půl hodiny, dokud krém neztuhne. Po upečení nechte krém vychladnout, posypte krupicovým cukrem a přepalte flambovací pistolí.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Viagra pro záletné muže? Slavné tiramisu prý vymyslela vychytralá metresa
Crème brûlée zvládnete i bez flambovací pistole. Videonávod vám poradí s postupem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 3 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 3 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 5 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 8 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 9 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hell’s Kitchen Česko se chystá na obrazovky Novy: Vítěz dostane dva a půl milionu korun a práci u Kašpárka, říká producent
Crema Catalana je smetanový krém s citrusy a s křupavou krustou na povrchu
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky