Chutě Jižní Ameriky: Zkuste tradiční jihoamerické recepty jako empanadas a karamelové dulce de leche
Ačkoliv v Brazílii, Argentině i Kolumbii se všude jí trochu jinak, některé znaky má jihoamerická kuchyně společné. Téměř vude je možné pochutnat is na tradičních empanadas – taštičkách z těsta, které se plní masem nebo zeleninou a pak se smaží. Rovněž rozšířené je dulce de leche, což je naprosto božský mléčně karamelový krém, který se může jíst buď samotný, nebo jako pomazánka a také se z něj vyrábějí sušenky jménem alfajores.
Na jihu Jižní Ameriky se konzumuje hodně masa, které se nejčastěji griluje a rovněž zde prospívá vinařský průmysl. Pije se tu osvěžující nápoj maté. V oblasti pohoří Andy jsou nejpoužívanějšími surovinami kukuřice, brambory a další potraviny dostatečně výživné pro žaludky horských pastevců. Právě v těchto krajích se jedí morčata a na maso se tu chovají především lamy.
Amazonská kuchyně je ovlivněna evropskými i jinými státy, které zde dříve měly kolonie; třeba v Brazílii vaří hodně podobně jako v Portugalsku. Národním jídlem Brazílie je feijonada, směs masa a fazolí. Mezi speciality patří ceviche, jídlo ze syrových ryb a mořských plodů dochucené citronovou šťávou. Hodně se tu využívají batáty a také maniok.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vyhodnocení a odměnění kuchařů, moderátorek a redaktorek 2022
Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky
Pampeliškový med krok za krokem: Zvládnete ho levou zadní, důležité je nasbírat správné květy, pak už stačí jen cukr