Tajemství polské kuchyně - nejoblíbenější recepty našich sousedů
Polská kuchyně byla v historii ovlivněna mnoha dalšími zeměmi, vždy ale byla vydatná a sytá. Jejím základem jsou sladkovodní ryby, ale i mořské „potvory“, dále kysané zelí, bambory, červená řepa a houby. Například zapékanka je pečivo zapečené právě s houbami, uzeninou a sýrem. Mléčné výrobky mají v Polsku také rádi, obzvlášť populární je brynza.
Podobně jako Češi jsou i Poláci polévkovým národem. Dokonce i na Vánoce je hlavním tradičním pokrmem polévka – jí se čirý boršč, do kterého se dávají uszky; těstoviny plněné opět houbami. Krupnik je tradiční polévka s masem, kroupami a bramborami. V Polsku mají i několik specialit, například slaninu pečenou se sušenými švestkami nebo vařený hovězí jazyk podávaný s povidly. Pasztecik szczeciński je štětínská rarita; jedná se o smaženou koblihu, ve které se ale místo marmelády nachází silně kořeněná masová směs.
V téměř každé polské lednici byste rovněž našli lahev vodky a k ní velkou sklenici nakládaček. Tato kombinace, která mimochodem perfektně funguje i na kocovinu, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 37 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Italské pesto počesku: Vyzkoušejte koprové, libečkové nebo mrkvové
Tesco spouští hlasování ve 13. kole projektu Vy rozhodujete, my pomáháme! Grantový program hlásí rekordní počet přihlášek
Semifinalista MasterChef Česko 2020 Pavel Berky prozradil, jak na pravé romské goja: Je to populární i kontroverzní jídlo, říká