Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů
22. 4. 2021 Vaření
Brambory patří k nejběžnějším plodinám ve všech koutech světa. Už naše babičky věděly, že se dají využít na tisíc způsobů a skvěle zasytí. Za jejich rozšíření v našich končinách vděčíme Marii Terezii, která nařízením brambory pěstovat všude, kde to šlo, zabránila hladomoru.
Dar od Inků
Brambory jsou tak rozšířenou a oblíbenou plodinou, že mají řadu fanoušků po celém světě. Česká stránka Brambor.info, která se z fanouškovského nadšení věnuje sběru informací o historii této plodiny, uvádí, že prapůvodní vlastí brambor je jižní Amerika. Je to pravda. Podle odborné studie amerických historiků A single domestication for potato based on multilocus amplified fragment length polymorphism genotyping existují archeologické nálezy, které dokazují, že brambory byly domestikovány v oblasti dnešního Peru, a to dokonce ještě před naším letopočtem. Studie uvádí, že první objevený bramborový záhonek byl odkryt při vykopávkách v Ancónu a pochází zřejmě z roku 2500 př. n. l.
Mohlo by vás zajímat
Když do jižní Ameriky v 16. století dorazili španělští conquistadoři, kromě zlata, čokolády a dalších exotických rozmanitostí s sebou zpět na starý kontinent vzali i brambory. Podle výzkumu Nathana Nunna a Nancy Qian The Potato’s Contribution to Population and Urbanization: Evidence from an Historical Experiment nejprve Evropané brambory nechápali. Pěstovali je jako okrasné květiny a jejich plody považovali za nečisté. Někteří mastičkáři je předepisovali jako lék na průjem, jiní coby afrodisiakum... Až v 19. století nastal bramborový boom, a to po celém světě, jak v knize Iberia and the Americas: Culture, Politics, and History: A Multidisciplinary Encyclopedia píše historik John Michael Francis.
Mohlo by vás zajímat
U nás zavedla brambory Marie Terezie. Podle Brambor.info je k nám císařovna nechala zavézt v hladových letech 1771 a 1772. Aby předešla hladovým žaludkům svých českých poddaných, nařídila pěstovat brambory všude, kde to šlo. České hospodyňky se proto naučily pracovat s těmito zemskými jablky všestranně a nápaditě.
Erteple, zemáky... Brambory!
Nejjednodušší samozřejmě bylo uvařit brambory ve slupce a dát si je na loupačku. Stačílo posolit, k tomu krajáč mléka nebo tvaroh - a vydatný oběd byl hotov! I dnes je toto tradiční jídlo oblíbené, a to zejména v jarních a letních měsících, kdy se do něj dají přidat čerstvé bylinky, například pažitka. Jedly se ale i klofánky, tedy šťouchané brambory, nebo lepenice, tedy brambory smíchané s kysaným zelím a cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Největší využití v kuchyních našich prababiček ovšem našlo bramborové těsto. Výroba bramborového těsta je totiž jednoduchá a zároveň se hotová směs dá využít na mnoho způsobů. Zřejmě znáte šlejšky - tedy bramborové šištičky, které se po uvaření musí hned omastit, aby se neslepily. Dříve se jedly nasladko s mákem nebo naslano se zelím či kusem vypečeného špeku. Oblíbené bývaly zejména na Chodsku. Z Chodska pochází i rýpl, což byly vařené brambory prohozené s moukou, opečené na sádle a doplněné kysaným zelím.
Absolutní klasikou, která se drží dodnes, je bramborák. Různé bramborové placky nesou v různých krajích různé názvy. V jižních Čechách jim říkají cmunda, na západě země je to báč nebo vošouch. Ve Slezsku se jedí bramboráky nasladko; přidávají se k nim povidla nebo zavařenina.
Mohlo by vás zajímat
A znáte třeba uhlířinu? To se oloupané brambory uvaří s kmínem, z vajec a mouky se vytvoří těstíčko na noky, které se rovněž uvaří. Pak se v pěkáčku rozpečou škvarky s cibulí, popráší se mletou paprikou, vše se promíchá s bramborami a noky a dá se to zapéct. Je to veliká dobrota! Stejně lahodné jsou i takzvané apoštolské brambory. To se zemská jablka uvaří naopak ve slupce, posléze se nakrájí na kostičky a na pánvičce se osmaží se slaninou, cibulí a kousky jablek. Celá směs se dochutí majoránkou a nechá se zapéct. Vyzkoušíte?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zemská jablka k nám dovezla Marie Terezie. Víte, proč se brambory mají vařit ve slupce?
Exotické ovoce, které vyhnalo Adama a Evu z ráje: Proč jíst granátové jablko?
Tajemství staročeské kuchyně: Někdo má rád holky, jiný zase...
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06