Zemská jablka k nám dovezla Marie Terezie. Víte, proč se brambory mají vařit ve slupce?
5. 3. 2021 Vaření
I když brambory pocházejí až z druhého konce světa, přesněji řečeno z Jižní Ameriky, jsou s námi v Evropě už stovky let a nejspíš proto nám tak trochu zevšedněly. Málokdo si tak uvědomí, že vynecháním brambor ze stravy se připravuje o velmi důležité živiny.
Zemské jablko
Tak zní původní pojmenování brambor pocházející z druhé poloviny sedmnáctého století. Z něj pak vznikla řada lidových názvů, z nichž nejznámější jsou asi zemáky. A stejně, jako nouze naučila Dalibora housti, naučila Čechy jíst brambory, jelikož ti se k nim zprvu stavěli odmítavě. Tehdejší panovnice Marie Terezie dala dovézt brambory z německého Braniborska. Lidé jim začali říkat podle Braniborů – brambury, což už pak byl kjen krůček k dnešnímu názvu brambory. K většímu pěstování dopomohli v Čechách takzvaní "bramboroví kazatelé", což byli kněží, kteří chodili po zemi a přesvědčovali lidi k sázení brambor.
Mohlo by vás zajímat
Proč jíst brambory?
Odpověď se nabízí sama - protože jsou dobré, a to nejen chuťově, ale i ze zdravotního hlediska. Obsahují totiž řadu vitamínů a minerálů. Pro někoho bude překvapením obsah vitamínu C. Aby ho z brambor při kuchyňské úpravě příliš neubylo, naučte se je vařit ve slupce. V jedné bramboře se skrývá i významné množství vitamínů skupiny B, které jsou odpovědné za různé metabolické procesy. Z minerálů je určitě třeba zmínit mangan a draslík, který přispívá k normální hladině krevního tlaku a cholesterolu. Jelikož brambory obsahují také škrob, který funguje na podobné bázi jako vláknina, zasytí vás a nebude vás po krátkém čase honit mlsná.
Nejlepší úprava? Na loupačku
V ideálním případě je nejlepší vařit brambory ve slupce, ale ať už je vaříte jakkoliv, platí, že byste je nikdy neměli nechat ležet dlouho ve vodě, aby zbytečně nepustily vitamíny a minerály. Vybírejte přibližně stejně velké hlízy; tak budete mít záruku, že všechny změknou ve stejnou dobu. Abyste zkrátili dobu vaření brambor a nepřišli tak o cenné látky, dejte je do vroucí osolené vody s trochou kmína. Nejprve je třeba brambory vařit zprudka, a pak je na mírném plameni dodělat. Hotové brambory ihned slijte. Před servírováním je klidně nechte v hrnci, ale nádobu nezakrývejte. Zbytečně by zlojovatěly a ztratily dobrou chuť. Na talíři na vařené brambory nezapomeňte přidat máslo a na ozdobu čerstvou petrželku nebo pažitku.
Mohlo by vás zajímat
A, B nebo C?
Řada lidí vezme v krámě pytlík brambor, odnese ho domů a cosi z něj uvaří. Ve finále se diví, proč se to nepovedlo. Důvod je jednoduchý. Není brambora jako brambora, proto je pěstitelé rozdělili podle typů a označili písmeny. Až tedy příště půjdete do obchodu, věnujte pozornost tomu, jaký typ kupujete. Pokud na něm najdete označení varný typ A, znamená to, že mají pevnou konzistenci a nerozváří se, jsou tedy vhodné jako příloha, do salátů nebo pro vaření ve slupce. Typ B je nejpoužívanější. Brambory s tímto označením jsou poloměkké, tedy polomoučnaté a hodí se do polévek, salátů či jako příloha. Ve varném typu C, tedy moučnatém, se nachází nejvíc škrobu, proto po těchto bramborách sáhněte, když budete připravovat bramborovou kaši, šťouchané brambory nebo bramborové těsto.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak oloupat brambory vařené ve slupce? Díky tomuto triku je oloupete snadno a rychle
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené batáty
Přidáno před 43 minutami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 2 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05